aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

19 czerwca 2002

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 16.082,0 ton żywca, w tym 12.405,7 ton trzody chlewnej i 3.676,3 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 11.472,6 ton, w tym: mięso wieprzowe - 9.534,8 ton, tj. 83,1%, a wołowe - 1.937,8 ton tj. 16,9%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 16.06.01 3,90 4,70 4,23 2,60 3,40 3,01
2. 02.06.01 3,80 4,65 4,05 2,60 3,25 2,96
3. 17.06.00 3,30 4,00 3,60 2,70 3,50 3,14
4. 1-2(zł/q) +0,10 +0,05 +0,18 0,00 +0,15 +0,05
5. 1:2 (%) +2,63 +1,07 +4,44 0,00 +4,61 +1,69
6. 1-3(zł/q) +0,60 +0,70 +0,63 -0,10 -0,10 -0,13
7. 1:3 (%) +18,18 +17,50 +17,50 -3,70 -2,86 -4,14

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 750 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 221,6 ton, w tym:

  • 221 szt. trzody o wadze 19,0 ton, co stanowiło 0,2% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 529 szt. bydła o wadze 202,6 ton, co stanowiło 5,5% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

   Na rynku żywca wieprzowego odnotowano w stosunku do poprzednio badanego okresu spadek średniodziennego skupu o 7,7%. Średnia cena skupu 1kg trzody kl. I wzrosła o 0,18 zł, do poziomu 4,23 zł/kg. Powodem wzrostu ceny jest malejąca podaż tej kategorii zwierząt.
Sygnalizowana w poprzedniej informacji nadwyżka podaży trzody chlewnej
w województwach: podkarpackim i opolskim wyraźnie zmniejszyła się, w tym ostatnim - wskutek wzmożonego wykupu producentów z sąsiednich województw.
W związku z trudnościami w pozyskaniu surowca wieprzowego we własnym zapleczu odnotowano zwiększone zakupy u innych producentów krajowych, średnio w ciągu dnia o 26,6% większe w porównaniu do poprzednio analizowanego okresu. Łączna ilość zakupionego przez szesnaście zakładów mięsa wyniosła 485,9 ton. Dla trzech zakładów dodatkowe źródło surowca stanowił import w wysokości 388,4 ton.
Na rynku żywca wołowego odnotowano dalszy wyraźny spadek skupu. W stosunku
do poprzednio badanego okresu ankietowane zakłady pozyskiwały średnio w ciągu dnia o 25,4% mniej surowca wołowego. Wskutek interwencji Agencji Rynku Rolnego zmniejszyła się podaż bydła rzeźnego, zwłaszcza młodych sztuk. W województwie kujawsko-pomorskim skup agencyjny maleje wskutek braku bydła o wymaganych parametrach. Niewielką podaż bydła notuje się również w województwach: podkarpackim i łódzkim. W województwie opolskim, w którym najdłużej występowały trudności z zagospodarowaniem nadwyżek żywca wołowego, wzrost cen skupu jest pierwszym wymiernym skutkiem interwencji ARR.
Dla uzupełnienia niezbędnych ilości surowców dziewięć zakładów zakupiło mięso wołowe w ilości 109,7 ton od producentów krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A podniosła się o 0,05 zł, do poziomu 3,01 zł/kg. Mimo znacznego wykupu przez ARR nadal nisko wyceniane są krowy. Najniższą cenę skupu tych zwierząt, tj. 1,68 zł/kg zarejestrowano w województwie lubuskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano w pojedynczych zakładach województw: podkarpackiego - 58,6%
i lubuskiego - 39,8%.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 160 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim, najwyższą - 300 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg
- w województwie podlaskim. Podaż i popyt kształtowały się na poziomie umiarkowanym.

Eksport 

Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 1.261,9 ton mięsa i jego przetworów, z czego 52,1% stanowiły wędliny i konserwy, 27,7% - mięso wołowe, 9,6% - mięso wieprzowe i 12,5% -tłuszcze i uboczne artykuły uboju. Średniodzienna wielkość eksportu wzrosła o 28,4% w stosunku do poprzednio badanego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 10,2%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 1.756,7 ton mięsa z uboju, w tym 1.235,3 ton półtusz wieprzowych i 521,4 ton ćwierci wołowych,

  • 11.167,0 ton wyrobów mięsnych, w tym 2.591,0 ton mięsa w elementach kulinarnych, 6.064,6 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 16.06.01 6,71 6,12 7,02 10,84 14,43
2. 02.06.01 6,86 6,27 6,88 10,90 14,40
3. 17.06.00 5,64 6,12 6,59 10,44 12,67
4. 1-2(zł/q) -0,15 -0,15 +0,14 -0,06 +0,03
5. 1:2 (%) -2,19 -2,39 +2,03 -0,55 +0.21
6. 1-3(zł/q) +1,07 0,00 +0,43 +0,40 +1,76
7. 1:3 (%) +18,97 0,00 +6,52 +3,83 +13,89

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

      W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 28.05 - 02.06.2001 r. skupiono ogółem 28.849 szt. trzody, z czego 23.341 szt. (80,9%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 5.508 szt. (19,1%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 22/2001


POWIĄZANE

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę