Skup żywca rzeźnego
W
analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej
netto 7.822,2 ton żywca, w tym 5.970,3 ton trzody chlewnej i 1.851,9 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.564,2 ton, w tym: mięso wieprzowe - 4.595,5
ton, tj. 82,6%,
a wołowe - 968,7 ton tj. 17,4%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 21.07.01 | 4,20 | 5,03 | 4,49 | 2,90 | 3,50 | 3,21 |
2. | 14.07.01 | 4,20 | 5,03 | 4,49 | 2,80 | 3,46 | 3,17 |
3. | 22.07.00 | 3,90 | 4,55 | 4,28 | 2,80 | 3,37 | 3,17 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | 0,00 | 0,00 | +0,10 | +0,04 | +0,04 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | 0,00 | 0,00 | +3,57 | +1,16 | +1,26 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,30 | +0,48 | +0,21 | +0,10 | +0,13 | +0,04 |
7. | 1:3 (%) | +7,69 | +10,55 | +4,91 | +3,57 | +3,86 | +1,26 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 657 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 132,9 ton, w tym:
355 szt. trzody o wadze 29,9 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,
302 szt. bydła o wadze 103,0 ton, co stanowiło 5,6% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
W analizowanym tygodniu odnotowano spadek skupu trzody
chlewnej o 10,3%. Średnia cena skupu 1kg trzody kl. I utrzymała się na
poziomie z ubiegłego tygodnia, tj. 4,49 zł/kg.
Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych
czternaście zakładów zakupiło 452,8 ton mięsa u innych producentów
krajowych. Półtusze z Agencji Rynku Rolnego stanowiły 61,1% powyższej wielkości,
co wskazuje na zwiększone zainteresowanie zakładów mięsem mrożonym z uwagi
na korzystniejsze, w stosunku do świeżego, ceny sprzedaży. Dla trzech zakładów
dodatkowe źródło surowca stanowił import wieprzowiny z Kanady i Danii w
wysokości 227,8 ton.
Skup bydła rzeźnego wzrósł o 30,6% w porównaniu do
poprzedniego tygodnia. Siedem zakładów zakupiło dodatkowo 44,4 ton żywca wołowego
od innych producentów krajowych.
Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 4 gr, do poziomu
3,21 zł/kg. Wzrosła również o 2 gr, w stosunku do ubiegłego tygodnia średnia
cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,69 zł/kg, płacono za tę kategorię
zwierząt w woj. lubuskim, najwyższą, tj. 2,99 zł/kg
- w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem
odnotowano
w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego - 55,2%, wielkopolskiego -
51,5%, śląskiego - 40,8%, łódzkiego - 31,2%, lubuskiego - 28,3% i świętokrzyskiego
- 26,4%. Zwiększony skup krów może wynikać zarówno z niewielkiej podaży
trzody chlewnej i bydła młodego, jak i wysokich cen żywca wieprzowego.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwach: dolnośląskim i lubelskim, najwyższą - 330,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim
Eksport
Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 546,7 ton mięsa i jego przetworów, z czego 60,0% stanowiły wędliny i konserwy, 21,6% - mięso wołowe, 11,3% - mięso wieprzowe i 7,1% - podroby i uboczne artykuły uboju. Wielkość eksportu wzrosła o 16,4% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 10,1%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
538,3 ton mięsa z uboju, w tym 495,5 ton półtusz wieprzowych i 42,8 ton ćwierci wołowych,
3.074,8 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.073,7 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.074,8 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (5 asort.) |
1. | 21.07.01 | 6,86 | 6,18 | 6,85 | 11,01 | 14,22 |
2. | 14.07.01 | 7,01 | 6,19 | 6,99 | 11,02 | 14,06 |
3. | 22.07.00 | 6,53 | 6,13 | 6,67 | 10,70 | 13,14 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,15 | -0,01 | -0,14 | -0,01 | +0,16 |
5. | 1:2 (%) | -2,14 | -0,16 | -2,00 | -0,09 | +0,14 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,33 | +0,05 | +0,18 | +0,31 | +1,08 |
7. | 1:3 (%) | +5,05 | +0,82 | +2,70 | +2,90 | +8,22 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 09 - 14.07.2001 r. skupiono ogółem 24.646 szt. trzody, z czego 20.711 szt. (84,0%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.935 szt. (16,0%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 27/2001