aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

19 czerwca 2002

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 7.822,2 ton żywca, w tym 5.970,3 ton trzody chlewnej i 1.851,9 ton bydła. Waga poubojowa ogółem wynosiła 5.564,2 ton, w tym: mięso wieprzowe - 4.595,5 ton, tj. 82,6%,
a wołowe - 968,7 ton tj. 17,4%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 21.07.01 4,20 5,03 4,49 2,90 3,50 3,21
2. 14.07.01 4,20 5,03 4,49 2,80 3,46 3,17
3. 22.07.00 3,90 4,55 4,28 2,80 3,37 3,17
4. 1-2(zł/q) 0,00 0,00 0,00 +0,10 +0,04 +0,04
5. 1:2 (%) 0,00 0,00 0,00 +3,57 +1,16 +1,26
6. 1-3(zł/q) +0,30 +0,48 +0,21 +0,10 +0,13 +0,04
7. 1:3 (%) +7,69 +10,55 +4,91 +3,57 +3,86 +1,26

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 7 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 657 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 132,9 ton, w tym:

  • 355 szt. trzody o wadze 29,9 ton, co stanowiło 0,5% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 302 szt. bydła o wadze 103,0 ton, co stanowiło 5,6% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

   W analizowanym tygodniu odnotowano spadek skupu trzody chlewnej o 10,3%. Średnia cena skupu 1kg trzody kl. I utrzymała się na poziomie z ubiegłego tygodnia, tj. 4,49 zł/kg.
    Dla uzupełnienia niezbędnej ilości surowców wieprzowych czternaście zakładów zakupiło 452,8 ton mięsa u innych producentów krajowych. Półtusze z Agencji Rynku Rolnego stanowiły 61,1% powyższej wielkości, co wskazuje na zwiększone zainteresowanie zakładów mięsem mrożonym z uwagi na korzystniejsze, w stosunku do świeżego, ceny sprzedaży. Dla trzech zakładów dodatkowe źródło surowca stanowił import wieprzowiny z Kanady i Danii w wysokości 227,8 ton.
    Skup bydła rzeźnego wzrósł o 30,6% w porównaniu do poprzedniego tygodnia. Siedem zakładów zakupiło dodatkowo 44,4 ton żywca wołowego od innych producentów krajowych.
    Średnia cena skupu bydła kl. A wzrosła o 4 gr, do poziomu 3,21 zł/kg. Wzrosła również o 2 gr, w stosunku do ubiegłego tygodnia średnia cena skupu krów. Najniższą cenę, tj. 1,69 zł/kg, płacono za tę kategorię zwierząt w woj. lubuskim, najwyższą, tj. 2,99 zł/kg
- w woj. małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem odnotowano
w pojedynczych zakładach województw: małopolskiego - 55,2%, wielkopolskiego - 51,5%, śląskiego - 40,8%, łódzkiego - 31,2%, lubuskiego - 28,3% i świętokrzyskiego - 26,4%. Zwiększony skup krów może wynikać zarówno z niewielkiej podaży trzody chlewnej i bydła młodego, jak i wysokich cen żywca wieprzowego.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 160,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwach: dolnośląskim i lubelskim, najwyższą - 330,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg - w województwie podlaskim

Eksport 

Siedem zakładów wyeksportowało łącznie 546,7 ton mięsa i jego przetworów, z czego 60,0% stanowiły wędliny i konserwy, 21,6% - mięso wołowe, 11,3% - mięso wieprzowe i 7,1% - podroby i uboczne artykuły uboju. Wielkość eksportu wzrosła o 16,4% w stosunku do ubiegłego tygodnia. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 32 badanych zakładach eksport stanowił 10,1%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 538,3 ton mięsa z uboju, w tym 495,5 ton półtusz wieprzowych i 42,8 ton ćwierci wołowych,

  • 3.074,8 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.073,7 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.074,8 ton wędlin oraz innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (5 asort.)

1. 21.07.01 6,86 6,18 6,85 11,01 14,22
2. 14.07.01 7,01 6,19 6,99 11,02 14,06
3. 22.07.00 6,53 6,13 6,67 10,70 13,14
4. 1-2(zł/q) -0,15 -0,01 -0,14 -0,01 +0,16
5. 1:2 (%) -2,14 -0,16 -2,00 -0,09 +0,14
6. 1-3(zł/q) +0,33 +0,05 +0,18 +0,31 +1,08
7. 1:3 (%) +5,05 +0,82 +2,70 +2,90 +8,22

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 09 - 14.07.2001 r. skupiono ogółem 24.646 szt. trzody, z czego 20.711 szt. (84,0%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 3.935 szt. (16,0%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 27/2001


POWIĄZANE

Dobrostan zwierząt to wspólna sprawa. Wszyscy mamy wpływ na to, jak żyją zwierzę...

W 2023 r. pogłowie bydła i produkcja wołowiny na Ukrainie utrzymywały się w tren...

Grupa Goodspeed, niekwestionowany lider w zakresie wysokospecjalistycznych usług...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę