Skup żywca rzeźnego
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze
żywej netto 9.817,5 ton żywca, w tym 7.451,2 ton trzody chlewnej i 2.366,3 ton
bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.998,2 ton, w tym: mięso wieprzowe – 5.771,5
ton, tj. 82,5% i mięso wołowe – 1.226,7 ton tj. 17,5%.
Ceny
skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data |
Trzoda w kl. I |
Bydło kl. „A” |
||||
min. | max | śr. | min. | max | śr. | ||
1. | 01.12.01 | 4,30 | 4,94 | 4,53 | 2,94 | 3,40 | 3,15 |
2. | 24.11.01 | 4,30 | 5,01 | 4,59 | 2,94 | 3,40 | 3,15 |
3. | 02.12.00 | 3,55 | 4,54 | 3,88 | 2,70 | 3,81 | 3,45 |
4. | 1-2(zł/q) | 0,00 | -0,07 | -0,06 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
5. | 1:2 (%) | 0,00 | -1,40 | -1,31 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,75 | -0,60 | +0,65 | +0,24 | -0,41 | -0,31 |
7. | 1:3 (%) | +21,13 | -8,81 | +16,75 | +8,89 | -10,76 | -8,99 |
Uboje usługowe bydła i trzody
W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 1.256 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 186,7 ton, w tym:
943 szt. trzody o wadze 80,2 ton, co stanowiło 1,1% skupu ogółem tych zwierząt,
313 szt. bydła o wadze 106,5 ton, co stanowiło 4,5% skupu ogółem tych zwierząt.
Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego
Informacja dotyczy trzydziestu jeden objętych badaniem zakładów mięsnych,
w tym trzech nie prowadzących skupu żywca i uboju.
W analizowanym tygodniu skup trzody chlewnej osiągnął wielkość zbliżoną
do ubiegłego tygodnia. Średnia cena trzody kl. I spadła o 6 gr., do poziomu
4,53 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych,
szesnaście zakładów zakupiło 636,0 ton u innych producentów krajowych. Sześć
zakładów dokonało importu wieprzowiny w ilości 461,8 ton. Nie odnotowano
zakupów od Agencji Rynku Rolnego.
Meldunki przekazywane z województw wskazują na duże zainteresowanie zakładów
mięsem z macior, które zastępuje mięso wołowe w procesie przetwórczym.
Skup bydła rzeźnego wzrósł o 2,9% w stosunku do ubiegłego tygodnia. Dziewięć
zakładów zakupiło 45,7 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena
skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia.
Spadła natomiast o 2 gr. średnia cena skupu krów. Najniższą, tj. 1,84 zł/kg
płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim, najwyższą, tj.
2,57 zł/kg w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem
(powyżej 25,0%) zarejestrowano w objętych analizą zakładach w siedmiu województwach:
wielkopolskim i małopolskim – 50,5%, kujawsko-pomorskim – 44,8%, lubuskim
– 40,7%,
podkarpackim – 38,0%, świętokrzyskim – 35,4%, pomorskim – 28,6% i śląskim
– 28,5%.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego
roku, stwierdza się wzrost skupu: trzody chlewnej – o 8,8% i bydła
– o 19,4%.
Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco: żywiec wieprzowy –
wzrost o 16,8%, żywiec wołowy – spadek o 8,7%.
Ceny prosiąt na targowiskach
Najniższą cenę 190,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim i lubelskim, najwyższą – 350,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie podlaskim
Eksport
Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 630,5 ton mięsa i jego przetworów, z czego 51,7% stanowiły wędliny i konserwy, 40,4% – mięso wołowe, 5,4% – uboczne artykuły uboju i 2,5% – mięso wieprzowe. Wielkość eksportu wzrosła o 32,8% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 10,2%.
Sprzedaż mięsa i przetworów
W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:
980,9 ton mięsa z uboju, w tym 857,0 ton półtusz wieprzowych i 123,9 ton ćwierci wołowych,
6.256,7 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.678,4 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.311,4 ton wędlin oraz 1.266,9 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.
Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)
Lp. | Data | Półtusze wieprzowe | Ćwierci wołowe (przody) | Ćwierci wołowe (zady) | Mięso kulinarne (5 rodzajów) |
Wędliny (6 asort.) |
1. | 01.12.01 | 7,17 | 6,13 | 6,98 | 11,20 | 14,05 |
2. | 24.11.01 | 7,18 | 6,07 | 7,05 | 11,13 | 13,85 |
3. | 02.12.00 | 6,37 | 6,60 | 7,31 | 10,93 | 13,36 |
4. | 1-2(zł/q) | -0,01 | +0,06 | -0,07 | +0,07 | +0,20 |
5. | 1:2 (%) | -0,14 | +0,99 | -0,99 | +0,63 | +1,44 |
6. | 1-3(zł/q) | +0,80 | -0,47 | -0,33 | +0,27 | +0,69 |
7. | 1:3 (%) | +12,56 | -7,12 | -4,51 | +2,47 | +5,16 |
Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP
W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 19-24.11.2001 r. skupiono ogółem 26.976 szt. trzody, z czego 22.746 szt. (84,3%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.230 szt. (15,7%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.
Źródło: GISiPAR, Informacja nr 44/2001