Ptak_Waw_CTR_2024

Sytuacja na rynku żywca i mięsa

6 grudnia 2001

Skup żywca rzeźnego

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego skupiły ogółem w wadze żywej netto 9.817,5 ton żywca, w tym 7.451,2 ton trzody chlewnej i 2.366,3 ton bydła.
Waga poubojowa ogółem wyniosła 6.998,2 ton, w tym: mięso wieprzowe – 5.771,5 ton, tj. 82,5% i mięso wołowe – 1.226,7 ton tj. 17,5%.

Ceny skupu w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data

Trzoda w kl. I

Bydło kl. „A”

min. max śr. min. max śr.
1. 01.12.01 4,30 4,94 4,53 2,94 3,40 3,15
2. 24.11.01 4,30 5,01 4,59 2,94 3,40 3,15
3. 02.12.00 3,55 4,54 3,88 2,70 3,81 3,45
4. 1-2(zł/q) 0,00 -0,07 -0,06 0,00 0,00 0,00
5. 1:2 (%) 0,00 -1,40 -1,31 0,00 0,00 0,00
6. 1-3(zł/q) +0,75 -0,60 +0,65 +0,24 -0,41 -0,31
7. 1:3 (%) +21,13 -8,81 +16,75 +8,89 -10,76 -8,99

Uboje usługowe bydła i trzody

W omawianym okresie 8 jednostek przemysłu mięsnego dokonało uboju usługowego 1.256 szt. zwierząt rzeźnych o łącznej wadze 186,7 ton, w tym:

  • 943 szt. trzody o wadze 80,2 ton, co stanowiło 1,1% skupu ogółem tych zwierząt,

  • 313 szt. bydła o wadze 106,5 ton, co stanowiło 4,5% skupu ogółem tych zwierząt.

Aktualna sytuacja na rynku żywca rzeźnego

Informacja dotyczy trzydziestu jeden objętych badaniem zakładów mięsnych, w tym trzech nie prowadzących skupu żywca i uboju.
W analizowanym tygodniu skup trzody chlewnej osiągnął wielkość zbliżoną do ubiegłego tygodnia. Średnia cena trzody kl. I spadła o 6 gr., do poziomu 4,53 zł/kg.
W celu zabezpieczenia niezbędnej do produkcji ilości surowców wieprzowych, szesnaście zakładów zakupiło 636,0 ton u innych producentów krajowych. Sześć zakładów dokonało importu wieprzowiny w ilości 461,8 ton. Nie odnotowano zakupów od Agencji Rynku Rolnego.
Meldunki przekazywane z województw wskazują na duże zainteresowanie zakładów mięsem z macior, które zastępuje mięso wołowe w procesie przetwórczym.
Skup bydła rzeźnego wzrósł o 2,9% w stosunku do ubiegłego tygodnia. Dziewięć zakładów zakupiło 45,7 ton wołowiny u producentów krajowych. Średnia cena skupu bydła kl. A utrzymała się na poziomie z poprzedniego tygodnia.
Spadła natomiast o 2 gr. średnia cena skupu krów. Najniższą, tj. 1,84 zł/kg płacono za tę kategorię zwierząt w województwie lubuskim, najwyższą, tj. 2,57 zł/kg w województwie małopolskim. Znaczący udział krów w skupie bydła ogółem (powyżej 25,0%) zarejestrowano w objętych analizą zakładach w siedmiu województwach: wielkopolskim i małopolskim – 50,5%, kujawsko-pomorskim – 44,8%, lubuskim – 40,7%, podkarpackim – 38,0%, świętokrzyskim – 35,4%, pomorskim – 28,6% i śląskim – 28,5%.
Porównując wielkości skupionego żywca do analogicznego okresu ubiegłego roku, stwierdza się wzrost skupu: trzody chlewnej – o 8,8% i bydła – o 19,4%. Ceny skupu zmieniły się w ciągu roku następująco: żywiec wieprzowy – wzrost o 16,8%, żywiec wołowy – spadek o 8,7%.

Ceny prosiąt na targowiskach

Najniższą cenę 190,00 zł za parę prosiąt o wadze 10-15 kg płacono w województwie dolnośląskim i lubelskim, najwyższą – 350,00 zł za parę prosiąt o wadze powyżej 15 kg – w województwie podlaskim

Eksport 

Sześć zakładów wyeksportowało łącznie 630,5 ton mięsa i jego przetworów, z czego 51,7% stanowiły wędliny i konserwy, 40,4% – mięso wołowe, 5,4% – uboczne artykuły uboju i 2,5% – mięso wieprzowe. Wielkość eksportu wzrosła o 32,8% w stosunku do poprzedniego okresu. W ogólnej masie sprzedanego mięsa i jego przetworów w 31 badanych zakładach eksport stanowił 10,2%.

Sprzedaż mięsa i przetworów 

W analizowanym okresie jednostki przemysłu mięsnego sprzedały następujące ilości mięsa i jego przetworów:

  • 980,9 ton mięsa z uboju, w tym 857,0 ton półtusz wieprzowych i 123,9 ton ćwierci wołowych,

  • 6.256,7 ton wyrobów mięsnych, w tym 1.678,4 ton mięsa w elementach kulinarnych, 3.311,4 ton wędlin oraz 1.266,9 ton innych rodzajów mięsa i jego przetworów.

Ceny średnie sprzedaży mięsa i przetworów w zakładach przemysłu mięsnego (zł/kg)

Lp.  Data Półtusze wieprzowe Ćwierci wołowe (przody) Ćwierci wołowe (zady)    Mięso kulinarne   (5 rodzajów)

Wędliny (6 asort.)

1. 01.12.01 7,17 6,13 6,98 11,20 14,05
2. 24.11.01  7,18 6,07 7,05 11,13 13,85
3. 02.12.00  6,37 6,60 7,31 10,93 13,36
4. 1-2(zł/q)  -0,01 +0,06 -0,07 +0,07 +0,20
5. 1:2 (%)  -0,14 +0,99 -0,99 +0,63 +1,44
6. 1-3(zł/q)  +0,80 -0,47 -0,33 +0,27 +0,69
7. 1:3 (%)  +12,56 -7,12 -4,51 +2,47 +5,16

Funkcjonowanie klasyfikacji wg standardów EUROP

W 8 największych jednostkach przemysłu mięsnego objętych badaniem w okresie 19-24.11.2001 r. skupiono ogółem 26.976 szt. trzody, z czego 22.746 szt. (84,3%) rozliczono wg oceny poubojowej z uwzględnieniem procentu mięsności, zaś 4.230 szt. (15,7%) rozliczono wg klasyfikacji przyżyciowej.

Źródło: GISiPAR, Informacja nr 44/2001


POWIĄZANE

Z listu, który wpłyną do naszej redakcji ppr.pl dowiadujemy się, że epidemia cho...

ARiMR informuje o wydłużeniu okresu na uzyskanie certyfikatu QAFP lub QMP ułatwi...

27 czerwca 2024 r. ruszy nabór wniosków na inwestycje zapobiegające rozprzestrze...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę