aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Zakłady mięsne próbują przyciągnąć dostawców żywca wieprzowego

25 sierpnia 2004

Jak nie ma dostaw od drobnych producentów, którzy odstawiają po kilka sztuk to musimy kupować świnie w dużych fermach, a to oznacza lepszą jakość ale i wyższe ceny płacone za żywiec. Dokupić nie ma skąd, narzekają w przetwórniach, bo u naszych sąsiadów ceny płacone za żywiec są bardzo podobne albo nawet wyższe niż u nas.

Co dziwne, np. Niemcy interesują się świniami z małych stad. Mimo, że są bardziej tłuste to na ich rynku uważane są za tzw. domowe czyli chowane w sposób naturalny.

W Polsce ceny półtusz wieprzowych klasy E są takie same jak średnia w całej Unii Europejskiej. Taniej można kupić wieprzowinę w Danii. Rekordowo wysokie są ceny mięsa w Grecji.

Za to prosięta porównując z innymi krajami Unii Europejskiej nadal mamy tanie. U naszych sąsiadów - w Niemczech i Czechach - za prosiaka trzeba zapłacić o połowę więcej.


POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę