aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Żywca cały czas brakuje

3 sierpnia 2005
Żywca cały czas brakuje, a ceny rosną. Większość zakładów przyznaje, że za tuczniki płaci już ponad cztery złote za kilogram.

Ceny zachęcają producentów do sprzedaży dlatego do punktów skupu dostarczane są coraz mniejsze sztuki. W całym kraju żywca brakuje. Zapotrzebowanie na wyroby mięsne jest teraz duże ze względu na trwający sezon grilowy. Latem z reguły jest mniej żywca. Problem powinien się skończyć w połowie września. Warunki do produkcji świń są teraz bardzo dobre. Do hodowli najbardziej powinny zachęcać rolników niskie ceny zbóż i pasz.

Zakłady liczą teraz na stabilizację na rynku żywca. Ich zdaniem ceny nie powinny już rosnąć. Średnio o 20 groszy za kilogram wzrosły ceny według klasyfikacji poubojowej. Za najwyższą klasę S można dostać ponad 6 złotych za kilogram.


POWIĄZANE

Dobrze utrzymana, produktywna krowa powinna cielić się co roku. Oznacza to, że z...

- Zrównoważona produkcja, m.in. mleka i wołowiny, do której dąży Europa, musi uw...

W Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi opracowany został projekt rozporządzenia...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę