aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Decyzje Głównego Lekarza Weterynarii

18 czerwca 2003

Wynikające z wystąpienia chorób zakaźnych świń we Francji i we Włoszech.

W związku z informacją przekazaną przez System Powiadamiania o Chorobach Zakaźnych (ADNS), dotyczącą wystąpienia przypadku klasycznego pomoru świń w departamencie Bas-Rhin w Republice Francuskiej, Główny Lekarz Weterynarii informuje, że następujące towary pochodzące z departamentu Bas-Rhin w Republice Francuskiej

  • świnie i dziki,
  • surowe mięso, jelita, podroby z tych gatunków,
  • przetwory z mięsa wieprzowego i dzików z wyjątkiem tych towarów poddanych obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72°C,
  • wszystkie surowce niejadalne nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72 C,

powinny być traktowane jako zwierzęta podejrzane o zakażenie lub produkty pochodzące od takich zwierząt i w związku z tym objęte są, zgodnie z art.lOa pkt. l ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. z 1999r. Nr 66, póz. 752, z 2001r. Nr 29, póz. 320, Nr 123, póz. 1350, Nr l29, póz. 1438, z 2002r. Nr 112, póz. 976 oraz z 2003r. Nr 52, póz. 450), zakazem przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.

W związku z powyższym. Graniczni Lekarze Weterynarii z dniem 17 czerwca 2003 r., godz. 24.00, powinni zastosować procedurę określoną w art. 14 ust. 11 pkt.2 cytowanej ustawy.

W związku z informacją przekazaną przez System Powiadamiania o Wystąpieniu Chorób Zakaźnych Zwierząt (ADNS), dotyczącą wybuchu choroby pęcherzykowej świń we Włoszech w regionach: Avellino, Napoli, Salerno, Cosenza, Argigento;

Główny Lekarz Weterynarii informuje, że następujące towary pochodzące z ww regionów Włoch:

  • żywe świnie i dziki,
  • nasienie świń i dzików,
  • surowe mięso, jelita, podroby z tych gatunków,
  • przetwory z mięsa wieprzowego i dzików nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72°C,
  • produkty pochodzące od tych gatunków przeznaczone do żywienia zwierząt lub/powyżej użytku przemysłowego lub/i rolniczego, nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72°C,
  • produkty pochodzące od tych gatunków przeznaczone do użytku farmaceutycznego lub chirurgicznego, nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72 C lub alternatywnej właściwej dla inaktywacji wirusa SVD,
  • wszystkie surowce niejadalne pochodzące od tych gatunków nie poddane obróbce termicznej w temperaturze powyżej 72°C lub alternatywnej właściwej dla inaktywacji wirusa SVD,


powinny być traktowane jako towar podejrzany o zakażenie i w związku z tym objęte są zakazem przywozu do Rzeczypospolitej Polskiej i przewozu przez terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, zgodnie z art.lOa, pkt.l ustawy z dnia 24 kwietnia 1997r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz.U. z 1999r. Nr 66, póz. 752 oraz z 2001 r. Nr 29, póz. 320, Nr 123, póz. 1350, Nr 129, póz. 1438, z 2002 r. Nr 112, póz. 976 oraz z 2003 r. Nr 52, póz. 450).

W związku z powyższym, Graniczni Lekarze Weterynarii z dniem 17 czerwca 2003 r., godz. 24°°, powinni zastosować procedurę określoną w art. 14 ust. 11 pkt.2 cytowanej ustawy w stosunku do wymienionych towarów pochodzących z ww. regionów Włoch.


POWIĄZANE

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę