aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1
aaaaaaaaKongres Mięsny

NIESTRAWNOŚĆ ZASADOWA

19 czerwca 2002

NIESTRAWNOŚĆ ZASADOWA
(Rumen alkalosis)


PRZYCZYNY
Schorzenie spowodowane podaniem bydłu zbyt dużej ilości paszy wysokobiałkowej (pasza treściwa, młoda trawa, koniczyna, lucerna pasza z dodatkiem mocznika).

OBJAWY KLINICZNE
Brak apetytu, osłabienie lub zanik motoryki żwacza, osowiałość chwiejność chodu, może wystąpić wzdęcie i biegunka, spadek mleczności, oddechy są nieregularne, przyspieszone, tętno niemiarowe, mogą występować objawy morzyskowe, treść żwacza ciemnej barwy o zapachu amoniakalnym.

ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Treść żwacza o zapachu amoniakalnym, przekrwiona i obrzękła błon śluzowa żwacza. Zwyrodnienie wątroby, wybroczyny – najczęściej w korze nerek.

POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Oznaczenie pH treści żwacza (pH większe niż 8). Oznaczenie liczby i żywotności wymoczków (zmniejszona liczba, wymoczki martwe lub brak). Próba flotacji (przyspieszona).

LECZENIE
Lewarowanie treści żwacza, dożwaczowo 1-3% roztwór kwasu octowego w ilości 10-15 litrów, można również podać 50-70 ml kwasu mlekowego w 5-10 litrach wody. Dożylnie glukoza 20% 500 ml, w razie potrzeby glikozydy nasercowe – Deslanosidum 4-6 mg/szt. W lżejszych formach podać można 200-400 ml melasy lub 300-500 g sacharozy w 5 litrach wody.

ZAPOBIEGANIE
Podawanie właściwie zbilansowanej, smakowitej paszy, stopniowe przyzwyczajanie bydła do nowego rodzaju paszy, szczególnie z dodatkiem mocznika.


na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora 


POWIĄZANE

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę