OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

NIESTRAWNOŚĆ ZASADOWA

19 czerwca 2002

NIESTRAWNOŚĆ ZASADOWA
(Rumen alkalosis)


PRZYCZYNY
Schorzenie spowodowane podaniem bydłu zbyt dużej ilości paszy wysokobiałkowej (pasza treściwa, młoda trawa, koniczyna, lucerna pasza z dodatkiem mocznika).

OBJAWY KLINICZNE
Brak apetytu, osłabienie lub zanik motoryki żwacza, osowiałość chwiejność chodu, może wystąpić wzdęcie i biegunka, spadek mleczności, oddechy są nieregularne, przyspieszone, tętno niemiarowe, mogą występować objawy morzyskowe, treść żwacza ciemnej barwy o zapachu amoniakalnym.

ZMIANY ANATOMOPATOLOGICZNE
Treść żwacza o zapachu amoniakalnym, przekrwiona i obrzękła błon śluzowa żwacza. Zwyrodnienie wątroby, wybroczyny – najczęściej w korze nerek.

POMOCNICZE BADANIA LABORATORYJNE
Oznaczenie pH treści żwacza (pH większe niż 8). Oznaczenie liczby i żywotności wymoczków (zmniejszona liczba, wymoczki martwe lub brak). Próba flotacji (przyspieszona).

LECZENIE
Lewarowanie treści żwacza, dożwaczowo 1-3% roztwór kwasu octowego w ilości 10-15 litrów, można również podać 50-70 ml kwasu mlekowego w 5-10 litrach wody. Dożylnie glukoza 20% 500 ml, w razie potrzeby glikozydy nasercowe – Deslanosidum 4-6 mg/szt. W lżejszych formach podać można 200-400 ml melasy lub 300-500 g sacharozy w 5 litrach wody.

ZAPOBIEGANIE
Podawanie właściwie zbilansowanej, smakowitej paszy, stopniowe przyzwyczajanie bydła do nowego rodzaju paszy, szczególnie z dodatkiem mocznika.


na podstawie: "Wybrane choroby bydła", Jacek Sikora 


POWIĄZANE

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...

Pomyślnie zakończyły się poprzedzone konsultacjami prace legislacyjne nad przesu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę