aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Podstawowe zasady higieny podczas pracy ze zwierzętami

27 lutego 2003

Poza koniecznością zachowania bezpieczeństwa w trakcie wykonywania prac gospodarskich ze zwierzętami, konieczne jest zachowanie najbardziej elementarnych zasad higieny w trosce o stan zdrowotny inwentarza, ale także by nie dopuścić do zakażenia się chorobami odzwierzęcymi.

Aby zapewnić odpowiednie warunki dla utrzymania zwierząt inwentarskich w dobrej kondycji i stanie zdrowia, a jednocześnie uchronić się przed chorobą odzwierzęcą należy:

  • wydzielić, najlepiej w budynku inwentarskim, pomieszczenie, w którym można myć ręce, przebrać się i przechowywać odzież roboczą.
  •  pracować w odzieży przeznaczonej wyłącznie do tego pracy ze zwierzętami. Zwierzęta mogą źle reagować na intensywny zapach (np. perfum, alkoholu, środków ochrony roślin itp.)
  • jedną z podstawowych zasad jest staranne mycie rąk przed pracą i po jej zakończeniu.
  • nie wolno zapomnieć o wymyciu rąk, wymienia, i dojarki przed rozpoczęciem udoju. Mleko łatwo zakazić, jest ono bowiem dobrą pożywką dla bakterii. Stosowanie w dojarkach silikonowych gum strzykowych o gładkich powierzchniach ułatwia utrzymywanie czystości,
  • co najmniej dwa razy w roku, wczesną wiosną i jesienią, należy gruntownie oczyszczać pomieszczenia inwentarskie. Trzeba je pomalować i odkazić wapnem. Przy wybielaniu wapnem należy założyć okulary ochronne,
  • wybiegi dla zwierząt, drogi na pastwisko, gnojownie – należy lokalizować poza podwórzem,
  • w przypadku kontaktu z chorymi zwierzętami należy szczególnie starannie dbać o higienę osobistą. O chorobie należy powiadomić służby weterynaryjne,
  • w razie stwierdzenia u zwierząt choroby zakaźnej, bezwzględnie wymagana jest praca w rękawicach ochronnych (np. gumowych), a w przypadku chorób przenoszonych drogą oddechową np. gruźlicy, wąglika, gorączki Q – w półmasce i okularach ochronnych,
  • w przypadku stwierdzenia choroby zakaźnej należy szczególnie starannie odkazić pomieszczenia, wybiegi, urządzenia i sprzęt oraz odzież używaną przy ich obsłudze. Trzeba usunąć i odkazić lub zniszczyć (spalić) ściółkę z otoczenia chorych czy padłych zwierząt oraz resztki paszy,
  • wszystkie osoby, które kontaktowały się z chorymi zwierzętami, lub produktami pochodzącymi od nich – mlekiem, mięsem, jajami, muszą poddać się badaniom lekarskim. Dotyczy to także sąsiadów, jeśli np. kupowali mleko od chorej krowy,
  • ze zwierzętami chorymi i padłymi należy postępować zgodnie z zaleceniami służb weterynaryjnych. Zwierzęta chore muszą zostać poddane leczeniu, lub przeznaczone na ubój z konieczności. Padlinę należy zakopać w wyznaczonym grzebowisku lub, najlepiej, przekazać do zakładu utylizacji. W żadnym wypadku nie można wywozić padliny do lasu!

Jak ochronić się przed chorobą odzwierzęcą?

  • Chorobą odzwierzęca można zarazić się nawet przez kontakt ze skażonym nawozem, wodą, ziemią i śliną. Przede wszystkim jednak nie należy :
  • dotykać ust i oczu nie umytymi rękami,
  • jeść brudnymi rękami,
  • używać w domu naczyń służących do pojenia zwierząt.

Przed przystąpieniem do obsługi zwierząt trzeba starannie zabezpieczyć opatrunkami wszelkie zadraśnięcia i skaleczenia. Skaleczone ręce dodatkowo chronić rękawicami. Każde zadrapanie i skaleczenie umożliwia zakażenie się, np. tężcem lub brucelozą. Po skaleczeniu się przedmiotem zabrudzonym ziemią lub nawozem, bądź po skaleczeniu przez zwierzę, trzeba ranę zdezynfekować i zgłosić się do lekarza. Najlepiej zaszczepić się przeciw tężcowi. W przypadku, gdy od zaszczepienia upłynął długi okres czasu, dobrze sprawdzić czy nie nastąpiła utrata odporności.

Każdy hodowca powinien posiadać apteczkę domową i weterynaryjną. Powinny się w nich znajdować środki opatrunkowe, odkażające i leki niezbędne w razie konieczności udzielenia pierwszej pomocy. W sprawie listy leków dla zwierząt trzeba zgłosić się do weterynarza, lub po prostu kupić gotowy zestaw.


POWIĄZANE

W ciągu ostatnich dwóch tygodni Nigeria i Republika Południowej Afryki zgłosiły ...

  Jednym z kluczowych elementów rozporządzenia (UE) 2019/6 jest obowiązek gromad...

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wraz z Głównym Inspektoratem...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę