OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Punkt weterynaryjnej kontroli granicznej w gdyńskim porcie

19 listopada 2003

Osiem i pół miliona złotych kosztował nowy, morski punkt granicznej kontroli weterynaryjnej otwarty w gdyńskim terminalu kontenerowym. Jako pierwszy w Polsce będzie mógł, zgodnie z normami Unii Europejskiej, odprawiać żywe zwierzęta. Pierwsze towary i zwierzęta trafią tu w listopadzie.

Uroczyste otwarcie odbyło się we wtorkowe południe. Podobne punkty istnieją już w portach Szczecina i Świnoujścia, w budowie jest placówka w warszawskim porcie lotniczym Okęcie. Jednak to gdyński punkt jako pierwszy w Polsce spełnia wszystkie standardy UE, jeżeli chodzi o odprawianie żywych zwierząt. - Od dziś na naszej granicy morskiej jesteśmy w pełni przygotowani na wejście do Wspólnoty - chwalił inwestycję podczas uroczystości otwarcia Andrzej Rudy, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii Kraju.

Bez takiego punktu, po przyszłorocznym przystąpieniu do Unii w gdyńskim porcie nie moglibyśmy odprawiać produktów i zwierząt pochodzących spoza Wspólnoty. - Mam nadzieję, że będzie to też element podnoszenia naszej konkurencyjności wobec innych portów europejskich na Bałtyku - podkreśla Jerzy Wieliński, prezes zarządu Portu Gdynia.

Najbliższy morski punkt kontroli weterynaryjnej tego typu w krajach Wspólnoty znajduje się w Hamburgu.

Jak dodają portowcy, to właśnie w kontenerach trafia do Polski większość żywności, dlatego usytuowanie punktu na terenie terminalu kontenerowego ma usprawnić odprawę.

W halach nowego punktu kontroli weterynaryjnej zmieszczą się całe kontenery. Jeśli chodzi o część przeznaczoną dla zwierząt, mogą tam przebywać konie, bydło, średnie i mniejsze zwierzęta - w sumie około stu sztuk. - Dotychczas odprawialiśmy głównie konie, psy, koty oraz zwierzęta tropikalne lub dzikie przeznaczone do ogrodu zoologicznego - mówi Andrzej Królikowski, szef gdyńskiego punktu kontroli weterynaryjnej.

W halach, w których pracują teraz weterynarze, mieścił się wcześniej magazyn cytrusów. Prace budowlane, które rozpoczęły się w maju tego roku, wykonała gdańska korporacja Doraco.

Nowy punkt kontroli granicznej ma ponad 3 tys. mkw. powierzchni. 7,5 mln zł na jego budowę pochodziło z budżetu państwa, 1 mln zł dał gdyński port. Pracować będzie tu ponad 30 osób, w tym 7 lekarzy weterynarii. Placówka ma m.in. nowoczesne chłodnie i mroźnie, trzy niezależne źródła zasilania i klimatyzację. Trafią tu również towary niejadalne wymagające badania weterynaryjnego.


POWIĄZANE

Kandydat na Prezydenta RP dr Artur Bartoszewicz od samego początku kampanii wybo...

Komisja Europejska podnosząc cła działa przeciwko nieuczciwie dotowanemu importo...

Pomyślnie zakończyły się poprzedzone konsultacjami prace legislacyjne nad przesu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę