Od ponad 10 lat w Polsce trwa inwazja azjatyckich biedronek. Szczególnie widoczne są w październiku, kiedy - poszukując miejsca do zimowania - masowo wlatują do...
Przy najbliższej okazji podarujmy bliskim czujki dymu i czadu – zachęcają wielkopolscy strażacy. Jak podkreślają, instalacja w domu takich urządzeń to tania i...
Warzywa i owoce zawierają cenne składniki pokarmowe: witaminy, minerały, antyoksydanty oraz błonnik. Organizm nie potrafi magazynować niektórych z tych sub...
Wielu konsumentów obawia się spożywania jaj z powodu zawartego w nich cholesterolu. Warto przypomnieć, że według aktualnych badań naukowych jest to lęk nie...
Co trzeci Polak przyznaje się do marnowania żywności; najczęściej wyrzucane są pieczywo, wędliny i owoce - wynika z raportu "Nie marnuj jedzenia 2017". Z okazji...
Leśnicy z nadleśnictwa Elbląg (woj. warmińsko-mazurskie) chcą przywrócić w tamtejszych lasach tradycje bartnicze. Pierwsza z kłód bartnych, czyli pni mających...
Aloes to roślina, która występuje w krajach tropikalnych, między innymi w Afryce oraz na Madagaskarze. Jest sukulentem, a więc przystosowała się do życia w war...
Tegorocznego Nobla z fizyki otrzymali naukowcy z USA i Niemiec, dzięki którym pierwszy raz zaobserwowano fale grawitacyjne. Ich dokonania pewnie by nie było bez...
W swojej pracy naukowej tegoroczny laureat Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki - Kip Stephen Thorne - zajmował się m.in. czarnymi dziurami i tunelami czas...
Żywność i żywienie to temat bardzo często poruszany w sieci. Swoje blogi, strony i fanpejdże mają producenci żywności, sklepy, dietetycy, kucharze i tak zwani ...