Czy zjedlibyście świńskie ucho, rybi ogon lub policzki łososia? Co robicie z resztkami po „imieninach u cioci”? Czy chleb ciągle jeszcze jest dla nas czymś „świ...
W dn. 5 kwietnia br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) z dn. 30 marca 2016 r. wpisujące do rejestru chronionych...
Cholina jest organicznym związkiem chemicznym, który pełni wiele ważnych dla organizmu człowieka funkcji biologicznych. Substancja ta ma szczególne znaczenie...
Z okazji obchodów Światowego Dnia Zdrowia ( 7 kwietnia ) i promocji przez WHO wiedzy o cukrzycy, warto przypomnieć wyniki badań fińskich naukowców z University...
Amarantus, zwany także szarłatem, to pseudozboże o nieocenionych wartościach prozdrowotnych. Był ważnym składnikiem diety południowoamerykańskich Indian tys...
Większość z nas zdaje sobie sprawę, że aby być zdrowym należy każdego dnia jeść owoce i warzywa. Niestety, nasza strefa klimatyczna nie pozwala delektować się...
Wiosna to najlepszy czas na zmiany w PEŁNYM tego słowa znaczeniu. Od czego zacząć? Według Nowej Piramidy Żywieniowej powinniśmy stawiać na produkty zawierające...
Z problemem niskiego spożycia owoców i warzyw boryka się większość krajów wysokorozwiniętych. Stanowi on poważne zagrożenie dla kondycji zdrowotnej społecz...
W parlamencie Włoch rozpoczęły się zabiegi o to, aby historia wina była obowiązkowym przedmiotem nauczania w szkołach. Jednocześnie już zapowiedziano, że pilota...
Wraz z nadejściem mody na zdrowy styl życia zmianie ulegają też nasze nawyki żywieniowe. Coraz częściej sięgamy więc po nieco bardziej wyszukane produkty – jak...