W Polsce uprawia się około 900 tys. ha żyta. Plantacje te zajmują czołową pozycję w strukturze upraw zbożowych, szczególnie na glebach lżejszych. Żyto jest ty...
W związku z pytaniami hodowców bydła Zarząd KRIR wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w piśmie z dnia 18 maja 2016 r. z wnioskiem o udzielenie infor...
Węglowodany to niezbędny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Dają energię do ćwiczeń i przyspieszają regenerację mięśni po treningu. Osobom ćwiczącym zale...
Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla prze...
Po ustąpieniu ostatniego zlodowacenia, w trakcie globalnego ocieplenia klimatu, populacje pszczół znacznie rozprzestrzeniły się – dowodzą naukowcy na łamach pisma „Journal of Hymenoptera Research”.
Przez wielogodzinną pracę przy monitorach i korzystanie z tabletów czy smartfonów, które emitują wysokoenergetyczne światło niebieskie, nasz wzrok jest coraz m...
Na obszarach intensywnej uprawy pszenicy i jęczmienia wysiewanych po sobie, zgorzel podstawy źdźbła jest najpoważniejszą i najtrudniejszą do zwalczenia chorobą....
Badania przeprowadzone na koniec poprzedniej edycji naszej kampanii wykazały, że Polacy kochają olej rzepakowy. W 2014 roku kupiliśmy aż 133 tysiące litrów ole...
Dzień witamin i składników mineralnych, czyli Światowy Dzień Soku obchodzimy w poniedziałek. Jak wykazują badania European Fruit Juice Association, Polacy wypijają mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie.
Łódzkie ma potencjał do rozwijania biogospodarki i objęcia w tej dziedzinie przewodnictwa w Europie Środkowo-Wschodniej - ocenił w środę ekspert ds. bioekonomii...