Barszcz Sosnowskiego został zniszczony na 80 proc. powierzchni woj. małopolskiego w wyniku programu zrealizowanego przez Uniwersytet Rolniczy w Krakowie w lat...
Kondycja pszczół w barciach i kłodach powstałych w ramach projektu przywracania tradycyjnego bartnictwa w lasach jest zadowalająca, a jakość pozyskiwanych produ...
Ponad 1 500 osób ubezpieczonych w KRUS w ciągu ostatnich dziecięciu lat doznało uszczerbku na zdrowiu wskutek zakaźnych chorób zawodowych roznoszonych przez kle...
Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie (UE) nr 2016/479 (L 87/1) dopuszczające glikozydy stewiolowe (E 960) jako substancję słodzącą w niektórych napo...
Zakon Kawalerów Maltańskich nie tylko prowadzi szpitale i działalność dobroczynną, ale produkuje też wino we włoskich regionach: Umbria, Friuli- Wenecja Jul...
Wiele razy powtarzana nieprawdziwa informacja w końcu zaczyna być uznawana za prawdę. Tak właśnie jest w przypadku 5 najpopularniejszych mitów, jakie krążą o so...
Olej rzepakowy jest jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych w Europie[1]. Ze względu na walory odżywcze i wszechstronność zastosowań jest wykorzystywany...
Znane powiedzenie „Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci” idealnie pasuje do naszej diety, a konkretnie sposobu odżywiania w okresie dorastania.
W Polsce od dłuższego czasu panuje powszechna moda na prowadzenie zdrowego trybu życia, czyli uprawianie sportów i zdrowe odżywianie. Przynajmniej teoretycznie...
W międzynarodowym plebiscycie Europejskie Drzewo Roku 2016 zwyciężyło Najstarsze drzewo w mieście Bátaszék na Węgrzech. Polski dąb Bolko z Hniszowa w woj. lubel...