Biogaz_III Forum 2025

Ziarno żyta mieszańcowego jako komponent pasz treściwych

W Polsce uprawia się około 900 tys. ha żyta. Plantacje te zajmują czołową pozycję w strukturze upraw zbożowych, szczególnie na glebach lżejszych. Żyto jest ty...

8 czerwca 2016

Grodzenie łąk drutem kolczastym

W związku z pytaniami hodowców bydła Zarząd KRIR wystąpił do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi w piśmie z dnia 18 maja 2016 r. z wnioskiem o udzielenie infor...

6 czerwca 2016

Mariola Bojarska-Ferenc: osoby aktywne fizycznie mogą bezkarnie spożywać węglowodany proste, ale tylko po treningu

Węglowodany to niezbędny składnik diety osób aktywnych fizycznie. Dają energię do ćwiczeń i przyspieszają regenerację mięśni po treningu. Osobom ćwiczącym zale...

1 czerwca 2016

Mrożone znaczy najwyższej jakości

Za chwilę rusza w Polsce sezon na brokuły. To nie tylko czas prawdziwej kulinarnej uczty dla miłośników tego warzywa, ale również najlepszy moment dla prze...

1 czerwca 2016

Populacje pszczół rozprzestrzeniły się po ostatnim zlodowaceniu

Po ustąpieniu ostatniego zlodowacenia, w trakcie globalnego ocieplenia klimatu, populacje pszczół znacznie rozprzestrzeniły się – dowodzą naukowcy na łamach pisma „Journal of Hymenoptera Research”.

1 czerwca 2016

Dieta może wspomóc kondycję oczu. Należy włączyć do swojego menu warzywa i owoce bogate w witaminy, karotenoidy i luteinę

Przez wielogodzinną pracę przy monitorach i korzystanie z tabletów czy smartfonów, które emitują wysokoenergetyczne światło niebieskie, nasz wzrok jest coraz m...

1 czerwca 2016

Zgorzel podstawy źdźbła. Jak rozpoznać chorobę?

Na obszarach intensywnej uprawy pszenicy i jęczmienia wysiewanych po sobie, zgorzel podstawy źdźbła jest najpoważniejszą i najtrudniejszą do zwalczenia chorobą....

31 maja 2016

Z olejem rzepakowym dookoła świata

Badania przeprowadzone na koniec poprzedniej edycji naszej kampanii wykazały, że Polacy kochają olej rzepakowy. W 2014 roku kupiliśmy aż 133 tysiące litrów ole...

31 maja 2016

W poniedziałek obchodzimy Dzień Soku

Dzień witamin i składników mineralnych, czyli Światowy Dzień Soku obchodzimy w poniedziałek. Jak wykazują badania European Fruit Juice Association, Polacy wypijają mniej niż 1/3 szklanki soku dziennie.

30 maja 2016

Ekspert: Łódzkie ma potencjał do rozwijania biogospodarki

Łódzkie ma potencjał do rozwijania biogospodarki i objęcia w tej dziedzinie przewodnictwa w Europie Środkowo-Wschodniej - ocenił w środę ekspert ds. bioekonomii...

30 maja 2016
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę