Wiara w magiczne właściwości roślin, była i nadal jest powszechna w tradycji ludowej. Któż nie zna popularnego czosnku, misternie zaplecionego w warkocz, często używanego do ozdoby rustykalnych wnętrz?
Ludzie i ziemniaki mają ze sobą wiele wspólnego – uważa libańska artystka Ginou Choueiri. Nasza skóra jest porowata, pomarszczona i starzeje się wraz z postępem czasu. Podobnie jak kartofle mamy różne kształty i rozmiary twarzy, różnimy się ...
Według archeologów Chińczycy jako pierwsi na świecie udomowili kury około 8 tysięcy lat temu - informuje serwis internetowy Xinhuanet. Naukowcy zbadali skamieniałe kości zwierząt odnalezione wśród pozostałości neolitycznej osady w ...
Kiedy w chłodny poranek musimy wyjść na dwór, nic nie zastąpi szklanki ciepłej kawy lub herbaty. W podobny sposób "rozumują" zmarznięte pszczoły - ustalili naukowcy. O badaniach tego zjawiska informuje internetowa wersja "Public Library of Science".
Koniec szpilek? Brytyjski dziennik "The Guardian" opublikował wykonane niedawno przez firmę obuwniczą MBT badanie, z którego jednoznacznie wynika, że obcasy są bardzo szkodliwe dla zdrowia.
Zielona herbata znacznie spowalnia odkładanie się tkanki tłuszczowej, przekonują naukowcy. Dlatego zamiast zalecanego kieliszka czerwonego wina, po obfitym posiłku warto sięgnąć po filiżankę zielonej herbaty.
Choć statystyczny Polak znajduje się bardzo wysoko w herbacianych rankingach - wypijamy średnio 1,2 kg rocznie na osobę, co daje nam piąte miejsce w Europie - niewiele wiemy o tym szlachetnym napoju. Zazwyczaj pijamy herbatę czarną, najczęściej z ...
Krzysztof Jackowski (48 l.) miał straszną wizję. Zobaczył, jak nasz kraj pogrąża się w wielkiej biedzie i chaosie, a w końcu upada. Dodatkowo zimą pogoda oszaleje, a Europą wstrząśnie zamach terrorystyczny.
Tylko dwie filiżanki kawy dziennie mogą znacznie zmniejszyć ryzyko udaru mózgu. Do niedawna eksperci byli podzieleni na temat tego napoju. Niektórzy sugerowali, że jest to niebezpieczny środek pobudzający. Korzyści dla zdrowia płynące z kawy ...
Nie od dziś wiadomo, że starannie przygotowane potrawy są o wiele bardziej atrakcyjne niż te, które są jedynie niechlujnie rzucone na talerz. Nie na darmo mówi się, że pierwsze wrażenie jest najważniejsze. W kuchni nie chodzi jednak tylko o ...