Zmniejszenie spożycia tłuszczów zwierzęcych na rzecz roślinnych, jest podstawą profilaktyki chorób serca - przekonywali eksperci w czwartek na spotkaniu prasowym w Warszawie. Jak podkreślali, racjonalizacja żywienia i zmiana struktury spożywanych ...
Buraki to warzywa bardzo często goszczące na naszych stołach, jednak rzadko kiedy zdajemy sobie sprawę z ich dobroczynnego wpływu na nasze zdrowie - czytamy w portalu trener.pl. Te bordowe warzywa nie tylko świetnie smakują, ale także są skarbnicą ...
Nadciąga kulinarna rewolucja. Bruksela daje 3 miliony euro na promocję jedzenia owadów. Taka zmiana w menu miałaby rozwiązać problemy z brakiem żywności na świecie. Jedzenia może zabraknąć, bo ludzi jest coraz więcej.
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się ...
Osoby na diecie, zamiast sięgać po odchudzające suplementy, powinny zajadać się jagodami. Naukowcy sugerują, że owoce te wpływają na zmniejszenie liczby komórek tłuszczowych w organizmie Badacze odkryli, że jagody są skuteczne w walce z otyłością, ...
Super-pomidor o potrójnym działaniu trafi w tych dniach do supermarketów we Włoszech. Warzywo, które chroni organizm przed rakiem oraz chorobami naczyniowymi i działa korzystnie na skórę to rezultat badań włoskich naukowców
Jak wyglądał strój wilanowski? Jaki był wzór haftu biłgorajskiego? Czym różni się strój Kurpi Białych od Zielonych? Jak zmieniał się strój łowicki? Odpowiedzi na te oraz wiele innych pytań związanych z tradycyjnymi strojami ludowymi znajdziemy na ...
Substancja zawarta w grzybach halucynogennych może pomagać w leczeniu depresji – oświadczyli brytyjscy naukowcy, którzy przeprowadzili dwa niezależne od siebie badania. Psylocybina, substancja psychoaktywna zawarta w narkotyku ma powodować ...
Jak podaje serwis polskieradio.pl, szczury, które wytępiły żyjące w nowej Zelandii gatunki kręgowców, zastąpiły swoje ofiary w tej ważnej roli - informuje serwis "BBC News Science&Environment".
Przyzwyczailiśmy się już do mleka z witaminą D, jogurtów z probiotykami i margaryny z kwasami tłuszczowymi Omega-3. Producenci żywności zdają sobie sprawę, że dziś nie wystarczy, by jedzenie było smaczne i naturalne, musi także być zdrowe. A ...