europejskie forum rolników 2025

Zdrowa dieta na przednówku

14 lutego 2016
Zdrowa dieta na przednówku

Podpowiadamy, jak z pomocą tradycyjnych polskich warzyw dostępnych w okresie zimowo-wiosennym wzmocnić organizm i dostarczyć mu niezbędnych witamin i energii, jeszcze zanim wiosna na dobre się rozgości, a przy okazji zrzucić również zbędne kilogramy.

W okresie przednówka, kiedy zima powoli przemija, ale wiosny jeszcze nie odczuwamy, naszemu organizmowi zaczyna brakować świeżych warzyw i pozyskiwanych z nich witamin oraz składników mineralnych. Czujemy się zmęczeni, osłabieni, a nasz układ odpornościowy coraz gorzej radzi sobie z odpieraniem ataków wirusów i bakterii. Ponadto chcielibyśmy zrzucić zmagazynowaną zimą tkankę tłuszczową.

„Przednówek to trudny okres dla osób dbających o zdrową i zbilansowaną dietę” – komentuje Agnieszka Horbaczewska, przedstawiciel producenta suplementów Fit & Slim. – „Warto sprawdzić jakich warzyw szukać w sklepach, aby odpowiednio zadbać o dostarczenie właściwych składników i witamin niezbędnych dla naszego organizmu. W Polsce takich warzyw nie brakuje, gdy jednak nie mamy czasu na podróże po sklepach, można wtedy sięgnąć po suplementy oparte naturalnych składnikach, które będą stanowiły uzupełnienie dla diety” - dodaje.

Kapusta

Do jednych z najzdrowszych warzyw w rodzimym ogródku należy kapusta, zarówno świeża, jak i ta kiszona. Jest bogatym źródłem wapnia, magnezu i potasu. Ponadto zapobiega anemii, podnosi odporność organizmu, a dzięki zawartości siarki poprawia kondycję włosów i paznokci. Dodatkowo można ją długo przechowywać. Do rodziny kapustowatych należy także, popularny ostatnio, jarmuż posiadający właściwości przeciwzapalne, zawierający żelazo oraz witaminy K i C.

Kapusta kiszona to z kolei naturalny antybiotyk regulujący pracę układu trawiennego. W procesie trawienia powstaje bowiem kwas mlekowy, który tworzy dobre warunki do rozwoju bakteriom jelitowym. Innym produktem tego procesu jest kwas askorbinowy, dzięki któremu kiszona kapusta zawiera jeszcze więcej witaminy C niż surowa.

Rzepa

Warzywem do niedawna niedocenianym przez nas (podobnie jak jarmuż), jest rzepa. W jej bulwach znajdziemy wszystkie niezbędne dla zdrowia witaminy i minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, witaminy z grupy B i prowitaminę A. Szczególnie zaleca się ją osobom na diecie, ponieważ jest niskokaloryczna i zawiera dużo błonnika. Ponadto regularne spożywanie rzepy zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób spowodowanych stanami zapalnymi w organizmie, m.in. zawałów, czy zapalenia stawów.

Rośliny strączkowe

Bogatym źródłem białka i skrobi są rośliny strączkowe: fasola, groch, soczewica. Dzięki wysokiej zawartości kwasu foliowego wspomagają produkcję czerwonych krwinek, dlatego często wybierane są przez osoby, które z różnych względów zdecydowały się wyeliminować ze swojej diety mięso.

Błonnik pokarmowy zawarty w tych roślinach pomaga również organizmowi radzić sobie z potrawami z coraz bardziej skażonego cywilizacyjnie środowiska. Izoflawonoidy, genisteina i daidzeina oraz saponiny to elementy, które znajdziemy np. w soi, a które pomagają hamować rozwój komórek nowotworowych.

Buraki

Kolejnym warzywem tak charakterystycznym dla polskiej kuchni jest burak. Zawiera antycyjany, które wzmacniają odporność organizmu na infekcje i zapobiegają nowotworom. Ponadto wspierają układ krwionośny dzięki przeciwutleniaczom, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Buraki pomagają także unormować poziom cholesterolu.

„W trosce o ogólną kondycję organizmu warto zbilansowaną dietę uzupełnić także o ćwiczenia. Regularna aktywność fizyczna pomoże wzmocnić odporność organizmu i przygotować się do wiosny oraz lata” – komentuje Pani Agnieszka Horbaczewska. – „Jeżeli nie mamy czasu, aby zadbać o wszystkie składniki mineralne i witaminy w naszej diecie, lub gdy chcemy, aby efekty wysiłku pojawiły się szybciej, warto wtedy sięgnąć po naturalne suplementy” – kończy.

***



infowire.pl


POWIĄZANE

Wraz z nadejściem wiosny ogrody i przestrzenie publiczne zaczynają się zazieleni...

Amerykański Departament Zdrowia (FDA) HHS ogłaszają operację Stork Speed, aby ro...

Wino bez tajemnic. Polscy producenci win pod lupą IJHARS, który przeprowadził ko...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę