biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Azotyny nie szkodzą

29 sierpnia 2006

Nic nie zastąpi nitrytu bo nie ma lepszego środka peklującego i chroniącego przed zatruciem groźnymi bakteriami. Przetwórcy denerwują się jednak, że podawane przez Światową Organizację Zdrowia ogólnikowe informacje o szkodliwości nadmiaru azotanów i azotynów niczego nowego nie wnoszą, a szkodzą wielu branżom.

Stosowany od lat w przetwórstwie mięsa nitryt, a szczególnie azotyn sodu nadaje wyrobom odpowiedni kolor, smak i co – najważniejsze- chroni przed niebezpiecznymi drobnoustrojami

Od lat też wiadomo, że nadmiar azotanów i azotynów w żywności może być niebezpieczny dla ludzi. Ich stosowanie określają więc ścisłe normy. W Unii dopuszcza się użycie 150 mg nitrytu na 1 kg mięsa. Trzy razy więcej niż w polskich normach przed wejściem do Wspólnoty. Nasi producenci wędlin zapewniają, że do norm europejskich nawet się nie zbliżamy.

Zbigniew Nowak prezes St. Rzeźn i Wędl RP: Nic się nie zmieniło w polskim rzeźnictwie. Nadal stosujemy te same ilości azotanów i azotynów. I są niższe niż europejskie.

Nasi producenci nie potrafią zrozumieć dlaczego Światowa Organizacja Zdrowia ostatnio coraz częściej przypomina o szkodliwości nadmiaru azotynów. Być może łamane są przepisy, ale nikt tego oficjalnie nie podaje.

Takie informacje, zdaniem producentów, szkodzą wielu branżom, bo środki te stosują także mleczarnie i producenci wód pitnych. - To są informacje, które WHO od jakiegos czasu powtarza systematycznie po to tylko żeby zwrócic na siebie uwagę – uważa Witold Choiński ze Związku Polskie Mięso

Prof. Wojtoń, autorytet w sprawie azotanów i azotynów potwierdza, że badania nie wykazują w polskich wyrobach mięsnych nadmiaru związków azotu.


POWIĄZANE

Miód coraz rzadziej kojarzony jest wyłącznie z tradycją i domową spiżarnią. Staj...

Raporty PPR – Analiza Polityczna Ursula von der Leyen na zakręcie historii? Głos...

„Raporty PPR – AgroEksport: Rosja 2024/25"  W lipcu 2025 roku obserwujemy wyraźn...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę