aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ceny - Drób

11 stycznia 2008
Na giełdach towarowych jeszcze w ubiegłym tygodniu drób drożał, bo ceny żywca wzrosły nawet o 20-to procent w ciągu 2 tygodni. Jednak teraz odbiorcy detaliczni i hurtownie przestały kupować towar, ceny idą więc w dół. Jedynie filety z piersi kurczaka na eksport znajdują nabywców. Kilogram kosztuje od 13 do 15 złotych, a z przeznaczeniem na rynek krajowy najczęstsze ceny transakcyjne krążą wokół 11 złotych.
Za ćwiartki z kurczaka trzeba zapłacić maksymalnie 4,20 złotych za kilogram. Na skrzydełka popytu dalej nie ma. Bardzo małe jest zainteresowanie mięsem indyczym. Staniał udziec bez kości, tylko filety z piersi utrzymują ceny. Towaru jest dużo. Handlowcy liczą na zyski ze współpracy z rynkiem rosyjskim, ale zdaniem maklerów jeszcze nie ma co rozbudzać nadziei.

Na podroby z kurczaków chętnych także niewielu. Zapotrzebowanie jest tylko na serca. W zależności od ilości za kilogram trzeba zapłacić od 2,50 do 4,00 złotych- komentuje Mirosław Ossowski z biura maklerskiego Agrohandel w Łodzi.

Podroby z kurczaków
Ceny transakcyjne     zł/kg
Wątróbki  2,20 – 3,50
Serca     2,50 -  4,00
Żołądki     2,70 – 5,00


POWIĄZANE

Zapowiedź aukcji: w ramach postępowania upadłościowego spółki ogrodniczej Garten...

Z informacji Państwowej Służby Celnej wynika, że w 2023 roku Ukraina znacząco zw...

Jak poinformowała służba prasowa Ministerstwa Gospodarki Ukrainy, na posiedzeniu...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę