Co z produkcją olejów i tłuszczów roślinnych?

4 grudnia 2014
Jak podał Bank Gospodarki Żywnościowej, w opublikowanym w październiku raporcie eksperci FAO przedstawili swoje prognozy dotyczące rozwoju sytuacji na wybranych rynkach rolnych w sezonie 2014/15. W przypadku olejów roślinnych i tłuszczów spodziewane jest wyraźne wyhamowanie wzrostu ich światowej produkcji. Wg FAO, w sezonie 2014/15 wyniesie ona 207,5 mln t i będzie większa o 2-3 proc. w stosunku do sezonu poprzedniego. Dla porównania, w sezonie 2013/14 odnotowano blisko 7-procentowy wzrost.
Konsumpcja olejów i tłuszczów prawdopodobnie zwiększy się bardziej niż produkcja, bo o 4 proc. do 206,6 mln t. Większemu zużyciu tych produktów na cele żywnościowe i przemysłowe sprzyjać będzie m.in. rosnąca liczba ludności na świecie i poprawa sytuacji gospodarczej, szczególnie w krajach azjatyckich, jak również spadek cen olejów. Eksperci FAO zwracają uwagę, że trudno w tej chwili dokładnie określić, jak w bieżącym sezonie będzie kształtował się popyt na oleje zgłaszany przez sektor biopaliw, ze względu na zmieniające się regulacje prawne w tym zakresie.

Prawdopodobnie zużycie olejów i tłuszczów będzie o ok. 0,9 mln t mniejsze od produkcji, co pozwoli na utrzymanie zapasów końcowych na dość wysokim poziomie, zbliżonym do tego na koniec sezonu 2013/14. Choć relacja zapasów do konsumpcji w ujęciu globalnym (17 proc.) może być nieco niższa niż w sezonie ubiegłym (17,5 proc.), w przypadku krajów należących do największych eksporterów (tj. Malezji, Indonezji, Brazylii, Argentyny, Stanów Zjednoczonych oraz Kanady) wskaźnik ten zwiększy się do 12,7 proc. z 9,5 proc. w sezonie 2013/14. Biorąc pod uwagę prognozy stosunkowo korzystnych uwarunkowań popytowo-popytowych, można przypuszczać, że światowe ceny olejów będą kształtować się na dosyć niskim poziomie zbliżonym do obecnego.

Jeśli chodzi o handel olejami w skali globalnej, wg ekspertów FAO, w sezonie 2014/15 można spodziewać się dalszego jego rozwoju. Jednak tempo wzrostu wyhamuje w porównaniu do obserwowanego w poprzednich latach. Wpływ na to będą miały m.in. ograniczona wielkość nadwyżki eksportowej w niektórych krajach eksporterach oraz stosunkowo duża podaż olejów w krajach należących do czołówki największych importerów.

W obrocie zwiększy się ilość oleju sojowego oraz nieznacznie oleju palmowego (po spadku odnotowanym w sezonie ubiegłym), natomiast może zmniejszyć się wolumen oleju rzepakowego i słonecznikowego.


POWIĄZANE

Polskie Towarzystwo Zootechniczne zapraszamy do udziału w LXXXVI Jubileuszowym Z...

Znamy już 31 zwycięskich szkół wspólnej akcji Procter & Gamble, Polskiej Fundacj...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę