W listopadzie 2013 r. ceny zbytu cukru na rynku krajowym uległy dalszemu obniżeniu. Przyczyną spadku cen była sezonowo zwiększona podaż cukru z bieżącej kampanii cukrowniczej oraz obniżki cen cukru na giełdach światowych. Przeciętna cena zbytu cukru workowanego ukształtowała się na poziomie 2,82 zł/kg (z VAT), tj. o 4 proc. niższym niż w październiku 2013 r.
Mniejszy spadek odnotowano w odniesieniu do cen cukru paczkowanego. W analizowanym miesiącu za cukier ten w zbycie średnio w kraju płacono 2,70 zł/kg (z VAT), tj. o 1,5% mniej niż przed miesiącem. W odniesieniu do cen zbytu notowanych przed rokiem cukier workowany był tańszy o 13%, a cukier paczkowany o 21%.
W grudniu 2013 r. odnotowano dalsze obniżki cen cukru na giełdach światowych. Na londyńskiej giełdzie towarowej LIFFE cukier biały (trzymiesi ęczny kontrakt terminowy nr 5) notowany był na średnim poziomie 444 USD/t, a ceny cukru surowego na giełdzie IntercontinentalExchange (ICE) w Nowym Jorku (trzymiesięczny kontrakt terminowy nr 5) wynosiły 360 USD/t. W odniesieniu do listopada 2013 r. ceny cukru spadły odpowiednio o 5% oraz o 8%, a w relacji rocznej o 14-15%.
Na spadek cen cukru wpłyn ęła poprawa zaopatrzenia w cukier ze strony Brazylii, przy okresowo mniejszym popycie na ten produkt. Ponadto na niski poziom cen ma wpływ nadwy żka produkcji cukru na świecie nad konsumpcj ą oraz odbudowa globalnych zapasów.