A_BIO_AGRO_950

Czechy: coraz mniejsza produkcja mięsa

15 lutego 2012
FAMMU/FAPA podała, że w 2011 roku produkcja mięsa w Czechach obniżyła się kolejny rok z rzędu. Spadkowy trend w produkcji utrzymuje się od 2004 roku, tj. od przystąpienia tego kraju do Unii Europejskiej.
W minionym roku Czesi wyprodukowali łącznie 505,4 tys. ton mięsa, czyli o 6,2 proc. mniej niż w 2010 roku. Produkcja mięsa wołowego i cielęcego obniżyła się o 2,9 proc. do 72,1 tys. ton, natomiast wytwórczość mięsa wieprzowego zmniejszyła się o 4,7 proc. do 262,9 tys. ton.

Największy spadek produkcji odnotowano jednak w przypadku drobiu (9,6 proc. do 170,1 tys. ton).



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę