OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Czy przyszłość Ziemi zależy od wyrzuconej kanapki z serem?

5 stycznia 2016
Wyrzucona żywność to zmarnowane hektolitry wody i energia zużyta do jej produkcji, transportu, przechowywania i przygotowania. 15 marca Federacja Polskich Banków Żywności zaczyna kampanię informacyjną „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie”. Kampania potrwa do końca kwietnia, więcej informacji można znaleźć na stronie www.niemarnuje.pl.

Przeciwdziałanie marnowaniu żywności obok walki z niedożywieniem należy do podstawowych zadań Federacji Polskich Banków Żywności i zrzeszonych w niej Banków Żywności. Celem kampanii „Nie marnuj jedzenia. Myśl ekologicznie” jest rozbudzenie świadomości, jak znaczne skutki dla środowiska ma marnowanie jedzenia i jednoczesne wskazanie na codzienne sposoby przeciwdziałania marnowaniu. W ramach kampanii zaplanowano reklamy na nośnikach zewnętrznych w 15 miastach Polski, emisję spotu telewizyjnego, reklamę prasową i filmy edukacyjne.

Żyjemy coraz szybciej. Kupujemy w pośpiechu, nie planujemy zakupów ani posiłków. Potem równie szybko uznajemy jedzenie za śmieci. Jedna trzecia pełnowartościowego jedzenia trafia na śmietnik, w Polsce jest to rocznie według danych Eurostatu 9 milionów ton żywności. Kampania zwraca uwagę, że marnowanie żywności to poważny problem ekologiczny. Nawet wyrzucona kanapka przyczynia się do degradacji środowiska.

Wyrzucona kanapka z serem to aż 90 litrów zmarnowanej wody, kilogram ziemniaków to 300 litrów. Żeby wyprodukować kilogram wołowiny, potrzeba 5 – 10 tysięcy litrów wody. Jedynie z powodu zmarnowanej żywności Europejczycy doprowadzili w ubiegłym roku do niepotrzebnej emisji 170 milionów ton dwutlenku węgla, to tyle, ile emituje rocznie CO2 cała Holandia lub Wenezuela.

Ale jest i dobra wiadomość. Dzięki temu, że zjawisko zależy od naszych decyzji, każdy może ograniczyć marnowanie wody, energii i coraz cenniejszych surowców naturalnych – nie marnując jedzenia. Wszystko, co trzeba zrobić to trzymać się zasad 4P:

    * PLANUJ › tygodniowe menu, zakupy
    * PRZETWARZAJ › rób przetwory, wykorzystuj żywność do końca, przedłużaj termin spożycia prawidłowo przechowując produkty
    * PODZIEL SIĘ › żywnością którą masz w nadmiarze z sąsiadem, przyjaciółmi, potrzebującymi
    * POSEGREGUJ › oddzielaj bioodpady od innych śmieci


POWIĄZANE

Pogoda nie rozpieszcza producentów kukurydzy. Siewy na północy i w centrum kraju...

Gwałtowny wzrost niepewności w zakresie handlu i polityki gospodarczej, słabszy ...

Rolnictwo precyzyjne wprowadza nowe technologie, które rewolucjonizują podejście...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę