biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Do UE sprzedajemy więcej wieprzowiny

3 grudnia 2015
Dane MRiRW wskazują, że pomimo pojawienia się ognisk ASF w Polsce, w I kwartale 2014 r. wywóz nieprzetworzonego mięsa wieprzowego na rynek UE był wyższy niż w analogicznym okresie rok wcześniej.
Jak wynika z danych MRiRW w I kwartale br. kraje członkowskie UE zwiększyły zamówienia na polską nieprzetworzona wieprzowinę. Spowodowało to 18-procentowy wzrost eksportu na rynek unijny, do poziomu 62 tys. ton w I kw. 2014 roku. Co ciekawe, wywóz na rynek wewnętrzny wzrastał systematycznie z miesiąca na miesiąc. Było to możliwe dzięki znacznemu zwiększeniu sprzedaży do Włoch, Słowacji i Niemiec. Kraje te w analizowanym okresie zaimportowały łącznie o 6,7 tys. ton więcej, co oznacza przeciętnie 28-procentowy wzrost sprzedaży na tych rynkach w skali roku.
W rezultacie Włochy stały się głównym odbiorcą nieprzetworzonego mięsa wieprzowego z Polski, z 15-procentowym udziałem w strukturze sprzedaży zagranicznej. Niemcy uplasowały się na drugim miejscu. W omawianym okresie ok. 10% wolumenu eksportu nieprzetworzonego mięsa wieprzowego trafiło na ten rynek.
Tak dynamiczny wzrost odgrywał kluczową rolę w obliczu nagłego zamknięcia rynków trzecich (rosyjskiego, białoruskiego, ukraińskiego, koreańskiego, chińskiego, japońskiego, itp.) na początku lutego bieżącego roku na skutek pojawienia się ognisk ASF w Polsce. Jak wynika z danych MRiRW na skutek tych zmian, w okresie trzech pierwszych miesięcy 2014 r. eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego na rynki pozaunijne zmniejszył się o łącznie 37% w skali roku do poziomu 28,3 tys. ton. Przy czym największe spadki odnotowano w lutym i marcu, kiedy to wolumen eksportu zmniejszył się odpowiednio o 50% i 78% w relacji rocznej.
W wyniku tych zmian łączny eksport nieprzetworzonego mięsa wieprzowego w I kw. br. był o 7% (7,4 tys. t) mniejszy niż przed rokiem i wyniósł łącznie 90,4 tys. ton. Radykalnie zmieniła się również struktura eksportu. W zeszłym roku połowa sprzedaży trafiała na rynek UE. Obecnie jest to już 69% łącznego eksportu. Oczekujemy, że w obliczu zamknięcia kluczowych rynków pozaunijnych na mięso wieprzowe z Polski, te tendencje będą się jeszcze pogłębiać w kolejnych miesiącach.
Równocześnie import nieprzetworzonego mięsa w omawianym okresie wzrósł o 3% (4 tys. t) do poziomu 147,7 tys. ton. Zwiększyło to deficyt handlowy, który w skali roku wzrósł z 46 do 57 tys. ton. Pozycja Polski jako importera netto nieprzetworzonego mięsa wieprzowego jeszcze się zwiększyła.


POWIĄZANE

Współczesna hodowla zwierząt stawia coraz wyższe wymagania w zakresie higieny pr...

W pierwszym półroczu 2025 r. zlikwidowano w Polsce 2 707 stad świń, co przełożył...

Raport ekspercki dla PPR.pl Opracowanie na podstawie raportu USDA „Spanish Dried...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę