A_BIO_AGRO_950

Droższa wieprzowina w UE

30 listopada 2011
Jak podaje FAMMU/FAPA, od początku listopada ceny wieprzowiny w krajach UE nadal pozostawały na wysokim poziomie, a nawet dalej zwyżkowały.
Analitycy FAMMU/FAPA wskazują, że duże znaczenie na kształtowanie się cen w Unii miał wpływ rosnący eksport. Według danych Komisji Europejskiej w trzecim tygodniu listopada br. cena reprezentatywna wieprzowiny (kl. E) dla całej Wspólnoty kształtowała się na poziomie 160,55 euro/100 kg, i była o 16,7 proc. wyższa w stosunku do poziomu sprzed roku.

Utrzymująca się spadkowa tendencja w ubojach świń m.in. we Francji, w Polsce oraz we Włoszech skutkowała kontynuacją wzrostu cen na tych rynkach. Podobne zachowanie się cen obserwowano w Danii.



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę