OPOLAGRA_2025
AgroShow_05_2025_Zielone

Grzybowe Mazury

3 września 2003

Podgrzybki, kurki, turki czy osiniaki - mazurskie lasy są ich pełne. Coraz częściej turyści przyjeżdżają na Mazury również po to, by powrócić do domu z wianuszkiem zasuszonych grzybów.

Grzyby będą rosły w mazurskich lasach do później jesieni. Najwięcej jest teraz: podgrzybków, kurek, turków, koźlaków, osiniaków oraz najbardziej poszukiwanych borowików, których wysyp będzie pod koniec września. W połowie września grzybiarze wybierają się na prośnianki, zwyczajowo nazywane na Mazurach zielonkami czy siwkami. Grzyby te zdobyły popularność dzięki swoim walorom smakowym, szczególnie nadają się do marynat.

Grzybobranie na Mazurach może być również jedną z form aktywnego wypoczynku. Korzystają z niego najczęściej ludzie starsi i w średnim wieku, choć coraz częściej spotyka się również młodych zapaleńców. Oprócz korzyści w postaci zebranych grzybów i przetworów, wracamy do domu dotlenieni świeżym mazurskim powietrzem.


POWIĄZANE

Związek Pracodawców Transport i Logistyka Polska (TLP) alarmuje: Bruksela finali...

Konsumenci zwracają większą uwagę na jakość i pochodzenie owoców i warzyw, chętn...

Z najnowszego komunikatu Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi opublikowanym w PA...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę