Biogaz_III Forum 2025

Hiszpania wyprodukowała prawie 850 tys. ton cytryn

1 września 2012
FAMMU/FAPA podaje, że Freshfel opublikował najnowsze dane dotyczące sytuacji na hiszpańskim rynku cytryn. W sezonie 2011/2012 (okres liczony od września 2011 roku do końca czerwca 2012 roku) łączną produkcję tych cytrusów oszacowano w tym kraju na poziomie 846,4 tys. ton, z czego 114,0 tys. ton skierowano na krajowy rynek do bezpośredniej konsumpcji a około 265,9 tys. ton do przetwórstwa.
W omawianym okresie 423,8 tys. ton zebranych w Hiszpanii cytryn skierowano na eksport do pozostałych państw unijnych, unijnych pozostałe 42,7 tys. ton wyeksportowano poza granice Unii Europejskiej - do państw trzecich.

W okresie od 1 września do końca czerwca Hiszpanie wyeksportowali ponad 423,0 tys. ton cytryn w ramach eksportu wewnątrzunijnego, a największym odbiorcą okazały się być Niemcy z wynikiem 92,5 tys. ton. Na drugim miejscu pod względem importu z Hiszpanii uplasowała się Francja - 70,1 tys. ton i kolejno Polska - niecałe 50,0 tys. ton oraz Wielka Brytania- 44,7 tys. ton, Włochy - 41,1 tys. ton a także Holandia- z wynikiem ponad 17,0 tys. ton. W przypadku eksportu poza struktury unijne - łączna ilość 42,6 tys. ton, to dostawy między innymi do Rosji - 16,7 tys. ton, Szwajcarii - 6,6 tys. ton czy po około 3,5 tys. ton cytryn do Chorwacji i Kanady.


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę