aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

JHARS skontrolowała jakość handlową miodu

23 sierpnia 2005
W II kwartale 2005 roku wojewódzkie inspektoraty JHARS w Białymstoku, Katowicach, Kielcach, Krakowie, Łodzi, Olsztynie, Rzeszowie, Wrocławiu i Zielonej Górze przeprowadziły kontrolę jakości handlowej miodu pszczelego. Kontrolą objęto 11 gospodarstw prowadzących skup i konfekcjonowanie miodu z własnych pasiek, 14 zakładów skupujących i konfekcjonujących miód oraz 24 hurtownie prowadzące sprzedaż miodu.

Celem kontroli było zbadanie jakości handlowej miodu pszczelego, ze szczególnym zwróceniem uwagi na:

  • jakość miodu pszczelego w zakresie zgodności z wymaganiami określonymi w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 3 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz. U. Nr 181, poz. 1773 – wraz ze zmianami), z uwzględnieniem zafałszowania miodu,
  • prawidłowość znakowania miodu pszczelego z uwzględnieniem zapisów ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz. U. z 2001 r. Nr 5 poz. 44 – wraz z późniejszymi zmianami) oraz rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 16 grudnia 2002 r. w sprawie znakowania środków spożywczych i dozwolonych substancji dodatkowych (Dz. U. Nr 220, poz. 1856 – wraz ze zmianami),
  • zgodność wyrobu z deklaracją producenta,
  • warunki przechowywania i transportu miodu pszczelego.

W toku kontroli ustalono, że:

  • 4 379 kg miodu pszczelego nie odpowiadało jakości handlowej, co stanowi 21% masy wszystkich skontrolowanych partii,
  • 14 795 kg miodu pszczelego zostało niewłaściwie oznakowane, co stanowi 45% masy wszystkich skontrolowanych partii,
  • 8 918 kg miodu pszczelego, poddanego analizom laboratoryjnym, pochodziło z krajów Unii Europejskiej lub / oraz krajów trzecich, co stanowi 42% masy wszystkich zbadanych partii,
  • 13 247 kg miodu pszczelego, poddanego kontroli w zakresie znakowania, pochodziło z krajów Unii Europejskiej lub/oraz krajów trzecich, co stanowi 42% masy wszystkich skontrolowanych partii.

Ponadto stwierdzono występowanie niżej wymienionych nieprawidłowości:

  • brak zgłoszenia działalności do właściwego WI JHARS w 12 jednostkach, co stanowi 25% wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • brak zgłoszenia paczkowania produktów do właściwego Okręgowego Urzędu Miar w 11 jednostkach, co stanowi 50% wszystkich skontrolowanych podmiotów, które paczkują miód pszczeli,
  • brak rejestracji parametrów temperatury i wilgotności, w pomieszczeniach służących do przechowywania miodu, w 17 jednostkach, co stanowi 35% wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe wyposażenie pomieszczeń magazynowych w sprzęt kontrolno - pomiarowy w 7 jednostkach, co stanowi 14% wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed owadami w 3 jednostkach, co stanowi 6% wszystkich skontrolowanych podmiotów,
  • niewłaściwe zabezpieczenie pomieszczeń magazynowych przed promieniowaniem słonecznym w 3 jednostkach, co stanowi 6% wszystkich skontrolowanych podmiotów.

W związku z ustaleniami kontroli WIJHARS wszczęto 2 postępowania administracyjne dotyczące 2 skontrolowanych podmiotów.


POWIĄZANE

Ochrona fungicydowa  stała się podstawowym zabiegiem w agrotechnice uprawy zbóż ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę