A_BIO_AGRO_950

Pogarszające się warunki w produkcji drobiarskiej w Brazylii

5 stycznia 2016
Spadające ceny wołowiny i rosnące ceny pasz spowodowały, że opłacalność produkcji mięsa drobiu w Brazylii ciągle zmniejsza się. Brazylijczycy preferują wołowinę, a jej coraz niższe ceny powodują, że spożycie drobiu spada, a wołowiny rośnie.
W ciągu dwu miesięcy ceny pasz wzrosły o 30% i prawdopodobnie będą rosły dalej. Cena śruty sojowej podwoiła się w ciągu 40 dni, a cena kukurydzy, która wcześniej spadła o 15% obecnie wróciła do dawnego poziomu i może dalej rosnąć. Ceny uzyskiwane za najwartościowsze porcje mięsa brojlerów spadły o 1-2%, natomiast całe tuszki sprzedawane są poniżej kosztów produkcji. Sytuacja producentów wieprzowiny jest nawet jeszcze trudniejsza. Straty w tym sektorze produkcji osiągnęły w bieżącym roku już 2 mld dolarów (1,65 mld euro).



POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę