Biogaz_III Forum 2025

Polska liderem w produkcji drobiu w UE

19 stycznia 2015
,,Rzeczpospolita'' poinformowała, że Polska została w 2014 r. europejskim liderem w produkcji drobiu. Maciej Przyborski z Krajowej Rady Drobiarstwa twierdzi, że biorąc pod uwagę wszystkie działające u nas zakłady w ubiegłym roku po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła w Polsce niemal 2,1 mln ton.
Umożliwiło nam to awans na pierwsze miejsce w UE. Podczas gdy jeszcze w 2013 r. Polska była na 3. miejscu w Unii, a 3 lata temu - na szóstym.

Jak informuje Rzeczpospolita tak duży awans to zasługa szybkiego tempa - w przeciwieństwie do krajów zachodnich - wzrostu produkcji drobiu w Polsce. Tylko w 2014 r. poszła w górę o niemal 10 proc., a od 2004 r. zwiększyła się 2,5-krotnie.

Produkcję napędza nie tylko rosnąca konsumpcja drobiu w Polsce, ale też eksport. Jak szacuje Przyborski, w ub.r. udział sprzedaży zagranicznej w produkcji zbliżył się do 40 proc. wobec ok. 30 proc. rok wstecz. Polskie firmy drobiarskie rozpychają się w Unii, bo są bardziej konkurencyjne od innych europejskich producentów.


POWIĄZANE

Zasuszenie to nie wakacje od pracy utwierdzonej w komórkach nabłonka wymienia; t...

Krajowa Rada Izb Rolniczych ostro reaguje na działania KOWR: domaga się wstrzyma...

Strategiczne partnerstwo Uzbekistanu i Grupy X5 – nowa era w eksporcie produktów...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę