biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Rynek mięsa czeka ostra selekcja

4 października 2011
W ciągu 10 lat liczba firm mięsnych w Polsce może się skurczyć nawet o 50-80 proc. Będą bankructwa i przejęcia - prognozuje "Puls Biznesu".
Sytuacja w przemyśle mięsnym, najważniejszym podsektorze branży rolno-spożywczej, jest w tym roku bardzo trudna. Ceny zbóż, pasz i żywca poszły mocno w górę, a wzrostu kosztów surowca firmy nie są w stanie od razu przełożyć na wzrost cen swoich produktów.

- Sieci handlowe są bardzo oporne we wprowadzaniu podwyżek. To odbija się na rentowności firm mięsnych, która obecnie rzadko kiedy przekracza 2 proc. netto. W najgorszej sytuacji są małe i średnie zakłady ubojowe i rozbiorowe, a w najlepszej zakłady przetwarzające mięso - mówi Dariusz Nowakowski, prezes grupy Animex.

Inni przedstawiciele branży zgadzają się z tezą, że w ciągu dekady duża część firm mięsnych zniknie z rynku. - Upadłości zakładów stanowią duże zagrożenie dla rolników, którzy dostarczają im żywiec - uważa Ryszard Smolarek, prezes Polskiej Federacji Branży Mięsnej. Eksperci spodziewają się także stopniowego spadku liczby sklepów mięsnych, zwłaszcza w dużych miastach, gdzie będą one wypierane przez supermarkety i dyskonty.



POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę