A_BIO_AGRO_950

Słodko,gorzko

5 stycznia 2016
Zakłady kończą tegoroczną kampanię cukrowniczą. Nie była ona łatwa. Trudności sprawiało przede wszystkim wykopanie buraków cukrowych. Mróz zelżał, a to daje nadziejna dokończenie zbiorów.
Plony buraków cukrowych okazały się nadzwyczaj dobre. Rolnicy narzekają jednak na cenę.

Józef Kurkowiakrolnik z Troszczyna „U nas wyszło to wspaniale, wyszło w granicach 58 ton z hektara, przy cukrze 16 prawie 9, ale burak w stosunku do roku dzisiejszego jest tani, wobec zbóż, które poszły do góry”.

Cukrowanie w Opalenicy i Chełmży przerabiają około miliona ton buraków. Jeszcze dwa tygodnie temu plantatorzy mieli do wykopania buraki aż na 500 hektarach. Ostatnie słabsze mrozy ułatwiły tę pracę.

Jarosław Kamieniarz prezes zarządu Nordzucker Polska S.A. „To była walka z natura, poradziliśmy sobie z tym dobrze, teraz z całej powierzchni zostało kilkadziesiąt hektarów, na które nie ma wjazdu, plantacje są podtopione”.

Cukrownie wyprodukują 150 tysięcy ton cukru. Jednak w przyszłym roku będzie go znacznie więcej, bo jako nieliczne w kraju, zawarły już umowy kontraktacyjne na cukier pozakwotowy z tysiącem rolników. Będzie on eksportowany lub sprzedawany jako cukier przemysłowy, ale nie na cele spożywcze.


POWIĄZANE

Pan Grzeogorza Jedamski, rolnik emeryt od kilku lat zabiego o sprawiedliwą wysok...

Chaber bławatek (Centaurea cyanus L.), nazywany potocznie bławatkiem, to jeden z...

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Centrum Kontroli i Prewencji...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę