aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Syrop ze zbóż wywoła rewolucję na rynku?

4 lutego 2015
Stewia nie zawojowała rynku, teraz na podbój rusza syrop ze zbóż - informuje "Puls Biznesu".
Słodką rewolucję miała kilka lat temu wywołać stewia, naturalny słodzik słodszy od cukru, ale bez kalorii. Do dziś szerzej jednak w Polsce się nie przyjęła, m.in. z powodu smaku. Teraz w kolejce stoi izoglukoza - produkowany ze zbóż syrop cukrowy.

Jej produkcję do wysokości 0,7 mln ton ograniczały dotychczas obowiązujące w UE kwoty produkcyjne. Po ich uwolnieniu w 2017 r. branżę spożywczą czekają zmiany.

"To, że izoglukoza może wywołać na rynku rewolucję, widać już po fali czarnego PR, która rozpoczęła się po ogłoszeniu decyzji o odejściu od systemu kwot. Zaczęły pojawiać się informacje, że syrop fruktozowo-glukozowy ma gorsze właściwości żywieniowe niż cukier, chociaż nie ma na to dowodów naukowych" - mówi Andrzej Gantner, dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności.

Według Martina Mateasa, prezesa Hoop Polska, sukces rynkowy izoglukozy będzie w dużej mierze zależał od samych dostawców cukru. "Jeśli producenci cukru zareagują na nową konkurencję elastycznie i zaproponują lepsze warunki cenowe, to izoglukozie ciężko będzie szerzej się przebić" - mówi Martin Mateas.


POWIĄZANE

Pelican Casino - Twoja przystań pełna emocji i korzyści Szukasz miejsca, gdzie m...

W odpowiedzi na pismo Zarządu Krajowej Rady Izb Rolniczych w sprawie zwrotu poda...

Do sądów w I kw. br. trafiło 21 tys. pozwów rozwodowych. Wzrost rdr. wynosi blis...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę