Biogaz_III Forum 2025

Tradycja pod ochroną

29 lipca 2009
Liczy się tradycja i wysoka jakość. Coraz więcej rolników decyduje się na wytwarzanie produktów według starych sprawdzonych receptur.
Ireneusz Kostrzewski wiele razy zmieniał profile produkcji. W końcu zdecydował się na przetwórstwo. Dziś twierdzi, że to była bardzo dobra decyzja.

Ireneusz Kostrzewski, wieś Gałachy: lepiej jest produkować mniej surowca a przetworzyć go w odpowiedni sposób, podać już jako produkt gotowy i wtedy są odpowiednie pieniądze.

Rolnik postawił na tradycję. Na liście ministerstwa rolnictwa są trzy wytwarzane przez niego produkty regionalne. Wysoka jakość gwarantuje dobre ceny i odbiorców.

Ireneusz Kostrzewski, wieś Gałachy: to są produkty bardzo wysokiej klasy, tam nie ma deka wody tylko to co dają owoce plus jakieś tam smakowe dodatki.

Zdecydowana większość tego typu wyrobów sprzedawana jest na różnego rodzaju festynach i jarmarkach.

Na liście produktów tradycyjnych jest ich już ponad 600. Kilkadziesiąt następnych ubiega się o akceptację ministerstwa rolnictwa.

Najwięcej produktów regionalnych zarejestrowanych jest na Pomorzu i na Śląsku.

Unijną ochronę uzyskało do tej pory tylko dwanaście tradycyjnych specjałów.


POWIĄZANE

Raport zrównoważonego rozwoju firmy Tetra Pak za rok 2024 potwierdza redukcję em...

Związek Polskich Przetwórców Mleka (ZPPM) pozytywnie ocenia rezultaty polskiej p...

O przyszłości młodych rolników w Europie i Azji na konferencji FAO w Budapeszcie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę