biogaz_09_2025

UE: mniejsza produkcja bydła

5 stycznia 2016
FAMMU/FAPA podała, że według Komisji Europejskiej w okresie I-XI 2011 roku produkcja bydła wyrażona w sztukach w krajach Wspólnoty (UE-27) zmniejszyła się o 0,3 proc. w stosunku do analogicznego okresu 2010 roku (produkcja w tonach spadła o 0,2 proc.).
Produkcja w „starych" krajach UE obniżyła się o 0,2 proc., natomiast w UE-10 (kraje przyjęte do Unii w 2004 roku) zmniejszyła się o 2 proc. W krajach UE-2 (Bułgaria i Rumunia przyjęte do UE w 2007 roku) produkcja tych zwierząt spadła o 0,9 proc.

W omawianym okresie więcej bydła wyprodukowali m.in. Bułgarzy (+9,1 proc.), Brytyjczycy (+5,3 proc.), Belgowie (+3,6 proc.), Duńczycy (+3,5 proc.), Portugalczycy (+2,9 proc.), Francuzi (+2,8 proc.), Finowie (+2,4 proc.), oraz Grecy (+1,9 proc.).

Największą dynamikę spadku produkcji zanotowano na Malcie (-25,8 proc.), na Słowacji (-15,5 proc.), w Estonii (-14,9 proc.), w Luksemburgu (- 7,3 proc.), w Austrii (-6,0 proc.), we Włoszech (-5,7 proc.), na Węgrzech (-4,5 proc.), na Litwie (-4,2 proc.), w Irlandii (-3,8 proc.), na Cyprze (-3,1 proc.), w Rumunii (-2,6 proc.), w Czechach (-2,2 proc.) oraz na Łotwie i w Niemczech (po 2,0 proc.).



POWIĄZANE

Coraz większą popularność zyskują nowoczesne produkty na bazie naturalnych skład...

Sens dokonującej się na naszych oczach rewolucji internetowej da się lepiej zroz...

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych wyraża pełne poparcie dla stan...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę