FAMMU/FAPA podała, że według danych Komisji Europejskiej, w okresie I-V 2013 r. kraje Wspólnoty sprowadziły w ekwiwalencie mięsa łącznie 137,4 tys. ton mięsa, produktów z wołowiny oraz żywca wołowego, tj. o 11,5 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2012 r.
Najwięcej tego gatunku mięsa zaimportowano z Brazylii (60,1 tys. ton), Urugwaju (24,7 tys. ton) oraz z Argentyny (19,6 tys. ton). Udział tych trzech krajów w imporcie ogółem do Unii ukształtował się na poziomie 76 proc. W omawianym okresie zaimportowano także 9,4 tys. ton wołowiny z Australii oraz 8,8 tys. ton ze Stanów Zjednoczonych. Import tego gatunku mięsa z Nowej Zelandii wyniósł 7,3 tys. ton, natomiast dostawy z Namibii oraz ze Szwajcarii ukształtowały się na poziomie odpowiednio 3,8 tys. ton oraz 1,7 tys. ton.
W omawianym okresie kraje Wspólnoty (UE-27) wyeksportowały łącznie 179,5 tys. ton mięsa oraz produktów z mięsa wołowego, a także żywca wołowego (w ekwiwalencie mięsa), tj. o 8,8 proc. mniej niż przed rokiem. Dostawy na główny dotychczas rynek zbytu, tj. do Turcji obniżyły się aż o 92,3 proc. do 3,3 tys. ton.
Handel z Rosją zmniejszył się o 21 proc. do 28,2 tys. ton. Więcej tych towarów trafiło z Unii do Szwajcarii (o 40,2 proc. do 10,4 tys. ton), Libanu (o 62,2 proc. do blisko 12 tys. ton) oraz do Algierii (o 116,4 proc. do 10,5 tys. ton). Pomimo odnotowania spadków w dostawach do znaczących rynków zbytu Unia pozostała eksporterem netto w łącznym handlu mięsem wołowym, produktami z wołowiny oraz żywymi zwierzętami.