Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Wędliny pod specjalnym nadzorem

22 listopada 2005
Zapowiadają się zdrowe święta. Tak przynajmniej wynika z danych Inspekcji Jakości Handlowej Produktów Rolno-Spożywczych, która w tym tygodniu kończy kontrole w zakładach mięsnych w całym kraju.

Wnioski są optymistyczne - możemy bez obaw kupować kiełbasy, szynki i schaby, ponieważ ich jakość jest naprawdę dobra.

Jak sama nazwa wskazuje, inspekcja zajmuje się kontrolą jakości produktów spożywczych: bada ich skład, sprawdza, czy producenci właściwie znakują wyroby, a także kontroluje sposób ich przechowywania i transportu od producenta do punktu sprzedaży. W czwartym kwartale tego roku inspektorzy IJHPRS wzięli pod lupę zakłady mięsne w całym kraju: od niewielkich, rodzinnych przedsiębiorstw, po wielkie firmy produkcyjne.

Udało nam się dotrzeć do części wyników kontroli (pełny raport poznamy za dwa tygodnie). Wnioski są krzepiące: producentom niewiele można zarzucić jeśli chodzi o trzymanie się norm jakościowych. Dla przykładu - w Małopolsce IJHPRS na ponad 2 tony wyrobów wędliniarskich pobranych do badania zakwestionowała skład... 7 kg pasztetowej, do której wytwórca dodał więcej skrobi niż dopuszczają przepisy.

Wstępne wyniki kontroli są zadowalające –  mówi Marian Jaworski, dyrektor IJHPRS w Lublinie. Tym bardziej w Lublinie dziwią się zarzutom rosyjskich weterynarzy, którzy zablokowali eksport polskiej żywności na Wschód m.in. z powodu rzekomo fatalnej jakości mięsa, które miało być nawet zepsute.

Może w innych częściach Polski zdarzają się takie przypadki, chociaż wątpię – mówi Marian Jaworski. Chciałbym uspokoić konsumentów i zapewnić, że mięso i wędliny od polskich producentów są lepsze niż takie same wyroby z innych krajów Unii Europejskiej – deklaruje Włodzimierz Żurek, wicedyrektor IJHPRS w Katowicach.

To samo zresztą - dodaje - można powiedzieć o stanie sanitarnym i przestrzeganiu higieny w zakładach w Polsce i u naszych partnerów w UE.

Naprawdę nie mamy czego się wstydzić. W kilka lat wyposażyliśmy zakłady w sprzęt, jakiego producenci w krajach zachodnich dorabiali się przez dziesięciolecia – mówi dyr. Żurek. Na Śląsku inwestycje nie poszły w las, co widać po wynikach kończącej się właśnie kontroli - inspektorzy nie wykryli żadnego znaczącego przypadku naruszenia przepisów.

Podobnie jest też w Łodzi. Tamtejsza inspekcja z satysfakcją stwierdza, iż "nieprawidłowości nie stwierdzono": sposób znakowania towarów jest właściwy, nie ma zastrzeżeń do warunków, w jakich przechowywana jest żywność, a poziom rozmaitych dodatków, jakimi wzbogaca się wędliny utrzymuje się w normie.

Z 1 kg mięsa - 2 kg szynki

Inna sprawa, że normy w zakresie stosowania rozmaitych ulepszaczy i dopełniaczy, które mają poprawić smak oraz zwiększyć wagę kiełbas, szynek i innych przetworów są bardzo liberalne.

Przejęliśmy przepisy unijne, które są łagodniejsze od tych, jakie stosowaliśmy wcześniej - mówi prof. Tadeusz Kołczak, z katedry przetwórstwa produktów zwierzęcych Akademii Rolniczej w Krakowie. Chociaż brzmi to jak herezja, to - jego zdaniem - wędliny produkowane 20 lat temu były lepsze niż te, które dzisiaj wiszą na hakach w sklepach mięsnych. Mniej wtedy stosowano polepszaczy smaku, substancji zapachowych, a skrobia, solanka, czy białko roślinne nie zastępowało mięsa. Dzisiaj szprycuje się nimi wędliny bez umiaru. Skutek jest taki, że z jednego kilograma mięsa można wyprodukować nawet 2 kg szynki.

Prof. Kołczak nie ma natomiast zarzutów do jakości mięsa nieprzetworzonego, a polskie schaby, antrykoty, befsztyki są naprawdę bardzo dobre.


POWIĄZANE

Jak co tydzień, amerykański Departament Rolnictwa (USDA) publikuje swoje raporty...

Nowy unijny budżet na lata 2028–2034 to prawdziwy cios dla polskiej wsi. Polska ...

Kierowane przez Stefana Krajewskiego (PSL) ministerstwo rolnictwa forsuje projek...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę