W ciągu pierwszych dwóch miesięcy 2010 r. Wielka Brytania zakupiła za granicą 80,7 tys. ton mięsa kurcząt - o 11 proc. więcej niż w analogicznym okresie 2009 r. - podaje FAMMU/FAPA.
Wzrósł zwłaszcza import świeżego mięsa - o 29 proc. do ok. 30 tys. ton, głównie dzięki zwiększonym dostawom kawałków kurcząt z Irlandii i Polski. Rosną również zamówienia argentyńskich całych tuszek mrożonych oraz tajskich przetworów.
Wolumen eksportu mięsa kurcząt w styczniu i lutym br. był o 4 proc. niższy niż przed rokiem, wzrosła jednak o 12 proc. sprzedaż mięsa mrożonego, głownie całych tuszek do Beninu i Ghany oraz mrożonych kawałków do Hongkongu, a także przetworów na rynek irlandzki. Wysyłki mięsa świeżego obniżyły się wobec 2009 r. o 22 proc.