biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Żywność z polskich upraw może być niepełnowartościowa

5 stycznia 2016

Według europejskich kryteriów zawartości węgla organicznego w glebie, 89 proc. polskich ziem jest słabej jakości. W ostatnich 30 latach zawartość próchnicy w glebie spadła aż o 40 proc. - wynika z badań Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach (IUNG). Ekspert SGGW twierdzi, że żywność uprawiana na takich glebach jest niepełnowartościowa.

Podczas środowej konferencji poświęconej jakości polskich ziem Instytut przedstawił badania zgodnie, z którymi średnia zawartość węgla w glebie to 1,25 proc., podczas, gdy Komisja Europejska uważa, że zawartość materii organicznej poniżej 1,7 proc. w Europie Północnej poprzedza pustynnienie - w efekcie grunty wymagają rekultywacji.
W opinii Jana Marczakiewicza, który przez dekadę prowadził badania w gospodarstwie rolnym SGGW w Chylicach (woj. mazowieckie), gleba poddawana częstym zabiegom chemicznym i nawożeniu mineralnemu degraduje się, a pożyteczne organizmy, które produkują próchnicę zanikają. Powoduje to osłabienie roślin i wymusza jeszcze większą ich ochronę chemiczną.
- Żywność wytwarzana z płodów, takich plantacji jest niepełnowartościowa, a jej skład chemiczny odbiega jakością i smakiem od żywności wytwarzanej w warunkach naturalnych - powiedział Marczakiewicz.
W ocenie IUNG, zagrożeniem dla żyzności gleb w naszym kraju jest przede wszystkim spadek, tzw. materii organicznej (próchnicy), a także powodzie, obsuwiska czy erozje. Wymieniane są również takie przyczyny jak urbanizacja, zanieczyszczenia, zasolenie. A także spadek bioróżnorodności - uproszczenie produkcji rolnej, czyli uprawianie jednego gatunku roślin, tzw. monokultura.


POWIĄZANE

Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych podkreśla konieczność traktowa...

Obecnie zastrzeżonych jest ponad 6,5 mln numerów PESEL. Jak podkreślają znawcy t...

 Rynek zbóż (jęczmień, pszenica, kukurydza) Ukraina: ceny jęczmienia paszowego r...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę