biogaz_09_2025

Czynniki inwestycji i rozwoju na rynku piwowarskim w Polsce w globalnym badaniu

17 marca 2020
Czynniki inwestycji i rozwoju na rynku piwowarskim w Polsce w globalnym badaniu
Newseria Biznes

W raporcie dotyczącym nowych trendów na rynku piwowarskim, opublikowanym przez Watson-Marlow Fluid Technology Group (WMFTG), omówiono różne czynniki wpływające na globalny rynek piwa. Raport oparty na głębokiej analizie dużej ilości danych ułatwi polskim browarom zrozumienie bodźców rynkowych i budowanie przewagi nad konkurencją.

W raporcie zaprezentowano szereg zmian w zachowaniu konsumentów oraz szersze kwestie dotyczące zrównoważonego rozwoju, jak niedostatek wody, które mogą być bodźcami do wprowadzania zmian i innowacji.

Zalecenia przygotowane we współpracy z powszechnie szanowanym, międzynarodowym ośrodkiem International Centre for Brewing Science, które zostały zawarte w raporcie Globalne Trendy w Piwowarstwie, wskazują przede wszystkim, w jaki sposób browary mogą osiągnąć przewagę konkurencyjną utrzymując zarazem efektywność procesów.

 

Znaczenie inwestycji

WMFTG dostarcza wielu dużym i znanym markom pompy sinusoidalne i perystaltyczne oferujące maksymalny czas pracy i spełniające normy higieny i kontroli jakości wymagane przez rynek piwowarski”. Raport podkreśla znaczenie decyzji inwestycyjnych w sektorze piwowarskim i pomaga w ich uzasadnieniu.

 

Rod White, mistrz piwowarski, adiunkt w International Centre for Brewing Science na Uniwersytecie Nottingham, powiedział:

„Chcąc utrzymać konkurencyjność browary muszą warzyć szeroką gamę gatunków piwa zachowując zarazem wysoki poziom efektywności procesów. Z roku na rok narasta presja na wytwarzanie wysokiej jakości piw jak najniższym kosztem. W raporcie przyglądamy się najważniejszym zmianom zachodzącym na globalnym rynku i prognozujemy rozwój niektórych trendów w ciągu najbliższych kilku lat. Mamy nadzieję, że informacje te będą przydatne dla jego odbiorców”.

 

Raport pomoże browarom — małym i dużym — przekonać się, że inwestując w technologie pozwalające poprawić jakość produktów i zwiększyć ogólną efektywność linii produkcyjnych, można także zredukować ilość odpadów, usprawnić produkcję i uzyskać oszczędności. Czynniki te zapewniają lepszą rentowność i możliwość zwiększania udziałów w rynku.

Rynek piwowarski w Polsce ma ogromne perspektywy rozwoju. Dzięki nowoczesnym technologiom i strategiom proaktywnego utrzymania ruchu można osiągnąć najwyższą efektywność procesów” — radzi Rafał Łydziński, Dyrektor Zarządzający, Watson-Marlow Fluid Technology Group Polska.

W raporcie podkreślono także korzyści z uczenia maszynowego — i Big Data — w browarnictwie. Na przykład można już przewidywać moc piwa uzyskanego z fermentacji poszczególnych partii i wyznaczyć najlepszy moment przejścia do następnego etapu produkcji. Wykorzystując sztuczną inteligencję do ulepszania prognoz produkcji, wraz z poziomymi kanałami dystrybucji, browary mogą ustabilizować dystrybucję, a w konsekwencji zmniejszyć ilość odpadów.

Kopia raportu Trendy w browarnictwie dostępna jest online. Wydruk przesyłamy na zamówienie.

 

 

 

 

Newseria Biznes


POWIĄZANE

Termin podstawowy minął, ale wnioski nadal można składać Choć 16 czerwca 2025 r....

– Polska odzyskała status kraju wolnego od wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) ...

Komentarz ekspercki ppr: Rzepak w cieniu geopolityki i klimatu – rosnące napięci...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę