W licznych opracowaniach i publikacjach pojawiają się skróty, które nie wszyscy potrafią poprawnie rozszyfrować... A zatem: ABK – AgroBiznesKlub AOSCA – Stowarzyszenie
Dr Grażyna Adamczyk AR w Poznaniu 1. Wstęp Podłożem kształtowania się różnorodnych zachowań konsumentów są potrzeby i ich hierarchia. Zachowanie w ogólnym ujęciu rozumiane jest jako (...)
dr Włodzimierz Nowak AR w Poznaniu Coraz większej wydajności krów towarzyszy zwykle pogorszenie zdrowotności, wskaźników rozrodu coraz częstsze przypadki chorób metabolicznych, a
prof. dr hab. Józef Szlachta Akademia Rolnicza we Wrocławiu l. Energetyka produkcji biomasy słomy Metabolizm poszczególnych organizmów sumuje dwa procesy wpływające na funkcję biosfery:
Ewa Domańska Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi Rynek mleka w Unii Europejskiej jest jednym z najbardziej rozbudowanych ze względu na stosowane mechanizmy w ramach Wspólnej Polityki
dr inż. Maria Oszmiańska Zakład Doradztwa Rolniczego AR Wrocław Wprowadzanie innowacji do gospodarstw rolnych jest niezwykle istotną kwestią ze względu na dostosowanie polskiego rolnictwa do
Około 20% studentów wyższych uczelni niepaństwowych pochodzi ze wsi, a ponad połowa z rodzin robotniczych. W 2000 roku PIP, wspólnie z KRUS i ośrodkami doradztwa
Wielkie święto nauki i sztuki rozpocznie się w Poznaniu 17 października. Przez cztery dni, do 20 października, na poznańskich uczelniach odbywać się będą liczne spotkania,
dr Wiesław Wojciechowski AR we Wrocławiu Zmiany systemowe rolnictwa w ostatnich latach, polegające między innymi na dużej specjalizacji czy uproszczeniach, doprowadziły do znacznego
Batalin M. 1977: Nawozy zielone. Nawozy organiczne. Red. K. Boratyński, PWRiL Warszawa, s. 161-187. Bielatowicz M. 1983: Wpływ zaoranego poplonu ścierniskowego i różnej uprawy