aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Filipiński rynek otwarty dla polskiego drobiu

18 sierpnia 2023
Filipiński rynek otwarty dla polskiego drobiu

Po wielomiesięcznych konsultacjach pomiędzy Głównym Inspektoratem Weterynarii, a właściwymi służbami administracji filipińskiej, udało się osiągnąć porozumienie dotyczące dopuszczenia polskiego drobiu na ten rynek.

Polska jest także pierwszym krajem Unii Europejskiej, gdzie Filipiny uznały polski system
regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) na poziomie województw. Oznacza to, eksport polskiego mięsa drobiowego, produktów z mięsa drobiowego, jaj wylęgowych i piskląt
jednodniowych będzie możliwy z towarzyszeniem bilateralnie uzgodnionych świadectw zdrowia.

- To nasz ogromny sukces i uwieńczenie wielomiesięcznych starań. Krajowa Rada Drobiarstwa -
Izba Gospodarcza konsekwentnie przekonuje zagranicznych partnerów, że polski drób jest bezpieczny i atrakcyjny cenowo, a wprowadzenie zasady regionalizacji we wzajemnych stosunkach handlowych jest jak najbardziej zasadne. W sierpniu bieżącego roku, nasza Izba, wspólnie z PAIH oraz Ambasadą RP w Manili, zorganizowała misję przedstawicieli zakładów drobiarskich, połączoną z udziałem w targach World Food Expo (WOFEX) w Manili, w której osobiście brałem udział. W ramach misji, oprócz spotkań o charakterze biznesowym polska delegacja uczestniczyła w rozmowach z przedstawicielami administracji filipińskiej, podczas których omawiane były zarówno sprawy związane z aktualną sytuacją na rynku mięsa
drobiowego, potencjałem eksportowym Polski, jak również temat występowania grypy ptaków
mówi Dariusz Goszczyński, Prezes Zarządu Krajowej Rady Drobiarstwa- Izby Gospodarczej.

Otwarcie jednego z kluczowych, liczących ponad 100 mln ludzi rynku Azji Południowo -
Wschodniej, na którym mięso drobiowe odgrywa istotna rolę i jest podstawowym składnikiem
diety mieszkańców Filipin, daje polskim zakładom drobiarskim nowe możliwości rozwoju. Sukces
negocjacji nie byłby możliwy bez pomocy krajowych i filipińskich partnerów. Dlatego też
kierujemy podziękowania dla wszystkich osób i instytucji zaangażowanych w uzyskanie dostępu
do rynku Filipin dla polskiego mięsa drobiowego. Dzięki dobrej współpracy z Ministerstwem
Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Głównym Inspektoratem Weterynarii, Ambasadą RP w Manili
oraz Polskiej Agencji Inwestycji Zagranicznych osiągnięcie porozumienia było możliwe. Należy jednocześnie podkreślić bardzo duże zaangażowanie filipińskich organizacji branżowych w rozwój wzajemnej współpracy, dodaje prezes Goszczyński.

Polska jest liderem w produkcji mięsa drobiowego w UE, notując coroczny wzrost sprzedaży
zarówno w kraju, jak i za granicą. Produkcja polskiego drobiu w 2022 r. przekroczyła 3,3 mln ton, z
czego ponad 53% mięsa i przetworów trafiło na eksport.

Polskie mięso drobiowe i jego przetwory cieszą się dużym uznaniem na światowym rynku. Na
rynek europejski trafia ponad 66% wyeksportowanego polskiego drobiu. Pozostała część
kierowana jest na rynki krajów trzecich. Głównymi importerami polskiego drobiu w ramach
wymagającego rynku UE są niezmiennie: Niemcy, Holandia i Francja. W ramach krajów trzecich
m.in. Wielka Brytania, Ukraina, Kongo, Ghana i Liberia.

Polski Drób

oprarc, e-red, ppr.pl; źródło: KRD-IG


POWIĄZANE

Już za moment rozpocznie się długo wyczekiwany gorący sezon wakacyjny. Z pomocą ...

Nieustannie pojawiają się nowe informacje o przypadkach, w których oszuści wykor...

Wiele osób posiadających rezydencję podatkową Abu Zabi, Dubaju czy innego emirat...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę