Biogas Poland 2025 950
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

KOWR:Paszportyzacja Polskiej Żywności

1 października 2020
KOWR:Paszportyzacja Polskiej Żywności
KOWR

Prezentacje możliwości technologicznych w ramach projektu Paszportyzacja Polskiej Żywności

W dniu 30 września br. w Krajowym Ośrodku Wsparcia Rolnictwa odbyło się spotkanie w ramach koncepcji projektu Paszportyzacji Polskiej Żywności. Podczas spotkania zostały zaprezentowane możliwości technologiczne w zakresie paszportyzacji przez dostawców technologii informatycznych (IT). Podczas wydarzenia 19 firm i instytucji zaprezentowało rozwiązania z szeroko rozumianego food tracebility – możliwości identyfikacji żywności na każdym etapie jej produkcji.

Paszportyzacja polskiej żywności to jedno ze strategicznych działań mających na celu wdrażanie innowacyjnych rozwiązań w rolnictwie. Projekt został zainicjowany przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, jest realizowany wspólnie z zespołem GovTech funkcjonującym przy Kancelarii Prezesa Rady Ministrów.

Celem projektu jest zapewnienie większej wiarygodności, przejrzystości i pewności informacji
o produktach rolno-spożywczych, a także wzrost pozytywnego wizerunku produkowanej
w Polsce żywności za granicą, jak również zoptymalizowanie zaangażowania poszczególnych instytucji do zadań i procesów związanych z zapewnianiem bezpieczeństwa i jakości żywności. Końcowym beneficjentem funkcjonalności projektu ma być ostateczny odbiorca.

Zadaniem uczestników spotkania było wskazanie i omówienie rozwiązań technologicznych służących do monitorowania i agregowania danych w łańcuchu dostaw żywności, w tym głównie dla rynku wołowiny oraz rynku ziemniaka.

To już kolejne spotkanie w ramach wypracowywania koncepcji paszportyzacji żywności w naszym kraju. Spotkaliśmy się już z producentami wołowiny i plantatorami ziemniaków. Poprzez te branże chcemy stworzyć wzór działania dla paszportyzacji produkcji roślinnej i zwierzęcej. Tworzymy swego rodzaju podwaliny dla całej gospodarki rolno-spożywczej w naszym kraju. Wszystko to, nie po to by tworzyć kolejne wymagania, ale po to, by zarówno producent jak i ostateczny konsument mieli pewności dostarczanego towaru, jego wartości i jakości – mówi Wojciech Kędzia zastępca Dyrektora Generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, pomysłodawca i koordynator projektu.

Prezentacje możliwości technologicznych mają na celu poznanie i omówienie rozwiązań, dzięki którym będzie możliwe zrealizowanie celu projektu, czyli stworzenie systemu śledzącego i agregującego dane na temat łańcucha produkcji i dostaw żywności. Jednocześnie pozwolą one na przeanalizowanie szans i ryzyka związanych z poszczególnymi rozwiązaniami.

źródło: KOWR


POWIĄZANE

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. inwestuje w nowoczesne technologie i proekologiczne...

Unia Europejska stoi w obliczu strukturalnego kryzysu zadłużenia. Prawie połowa ...

Zmniejszenie funduszy na rolnictwo, ograniczenie suwerenności poszczególnych kra...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę