aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski 11(170) listopad 2005

8 grudnia 2005

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Za naszymi oknami złota polska jesień, a my pozostając w pogodnym i wciąż jeszcze targowym nastroju, oddajemy w Państwa ręce listopadowe wydanie Informatora.

Za nami najważniejsze spotkania branży drobiarskiej - POLAGRA-FARM (6-9.X.2005) oraz XX Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, o których przeczytamy na stronach (80-86). To jednak nie było ostatni październikowy zjazd branży, bowiem po raz drugi w Olsztynie w dn. 25-27.X.2005 odbyła się  FERMA BYDŁA, ŚWIŃ I DROBIU, która zgromadziła ponad 100 wystawców. O przebiegu targów szerzej opowiemy w kolejnym numerze.

Z pewnością targowe emocje w nas jeszcze nie gasną, dlatego też dla podtrzymania tej ciepłej atmosfery zachęcamy do zapoznania się treścią listopadowego wydania.

O tym, co może łączyć św. Marcina i gęś, dowiemy się z artykułu K. Ziejewskiej.

A. Puka szczegółowo przedstawi zagadnienie refundacji eksportowych dla jaj wylęgowych i piskląt.

Dr A. Wójcik zapozna nas z możliwościami ograniczenia emisji amoniaku z pomieszczeń drobiarskich.

W VII części KĄCIKA MŁODEGO FARMERA dr A. Rachwał opowie o wpływie warunków inkubacji na jakość piskląt.

Redakcja

  • REFUNDACJE EKSPORTOWE DLA JAJ WYLĘGOWYCH I PISKLĄT- Andrzej Puka
    Produkcja jajczarska jest jednym z kierunków produkcyjnych branży drobiarskiej, obok kierunku mięsnego. Dzieli się ona na produkcję jaj w celach reprodukcyjnych i hodowlanych oraz na produkcję jaj konsumpcyjnych. Przedmiotem obrotu handlowego jajami konsumpcyjnymi w Polsce są jaja kurze oraz w niewielkich ilościach przepiórcze i od niedawna strusie. Podstawowymi podmiotami działającymi na rynku jajczarskim są fermy i zakłady wylęgowe szczebla reprodukcyjnego, fermy i zakłady wylęgowe piskląt towarowych, fermy produkcji jaj konsumpcyjnych, przetwórnie jaj i podmioty obrotu towarowego krajowego i zagranicznego.
  • Szkodliwość amoniaku (NH3) i możliwości ograniczenia jego emisji z pomieszczeń drobiarskich – Anna Wójcik
    Skład powietrza w pomieszczeniach inwentarskich różni się od powietrza atmosferycznego. Objętościowo skład powietrza atmosferycznego przedstawia się następująco: azot (N2) - 78,09%; tlen (O2 ) - 20,95%; argon (Ar) - 0,93%, dwutlenek węgla (CO2) - 0,03%. Powietrze w pomieszczeniach dla zwierząt zawiera kilkakrotnie więcej dwutlenku węgla a także występują domieszki gazowe nieobecne w powietrzu atmosferycznym: amoniak, tlenek węgla, siarkowodór czy odory. Im mniejsza jest różnica pomiędzy składem powietrza atmosferycznego i powietrza w pomieszczeniach inwentarskich tym lepsze są warunki utrzymania zwierząt. Zawartość szkodliwych domieszek gazowych w powietrzu waha się w szerokich granicach i zależy od wielu czynników: gatunku zwierząt i sposobu ich utrzymania, sposobu wentylacji budynków, temperatury, wilgotności oraz od sposobu usuwania i miejsca składowania odchodów.
  • KĄCIK MŁODEGO FARMERA – Praktyczne informacje dotyczące opłacalnej produkcji brojlerów cz. VII – A. Rachwał
  • WARUNKI INKUBACJI A JAKOŚĆ PISKLĄT
    Powszechność zrozumienia reguł rządzących inkubacją jaj i wylęgiem piskląt jest sprawą dużej wagi, gdyż na uzyskanie właściwych rezultatów wychowu brojlerów składają się następujące czynniki:
    -   cechy uwarunkowane genetycznie,
    -   warunki lęgów,
    -   kondycja zakupionych piskląt,
    -   środowisko panujące w kurniku,
    -   żywienie,
    -   system wychowu
    -   profilaktyka weterynaryjna.
    Wyniki wylęgu i jakość piskląt zależą w dużej mierze od postępo­wania z jajami wylęgowymi na fermie, od transportu, a następnie od warunków inkubacji.
  • „ Na świętego Marcina najlepsza gęsina” - Co może łączyć św. Marcina i gęś? – Krystyna Ziejewska
    Święto ku czci Marcina ustanowione w kościele katolickim w połowie VII wieku na dzień 11 listopada kojarzy się zawsze ze spożywaniem gęsiny , jest wiele przysłów związanych z tym dniem , choćby takich jak:
    „Wesele Marcina – gęś i dzban wina”, „ Na św. Marcina najlepsza gęsina”, „ Gdy Marcinowa gęś po wodzie – Boże Narodzenie po lodzie”,” Na św. Marcina gąska noże przeklina, „Na św. Marcina gęś do komina”.

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę