aaaaaaaaaaaJOHN_DEERE1

Ogólnopolski Informator Drobiarski - wrzesień 2006

11 września 2006

Wydawnictwo: Masterpress
Rok wydania: 2005
ISSN: 1234-7450

Szanowni Państwo,

Wrześniowa aura niezmiennie przywodzi nam na myśl marzenia o złotej polskiej jesieni, ale także przypomina o rozpoczęciu sezonu targowego. Przed nami bowiem największe poznańskie targi wrześniowa POLAGRA-FOOD (16-20.09.2006) oraz październikowa POLAGRA-FARM (12-15.10.2006), na której to z pewnością będziemy mieli sposobność się spotkać.


Wraz z szybkim rozwojem przemysłu spożywczego przybywa do zagospodarowania różnego rodzaju produktów ubocznych produkcji. Są to wytłoki roślinne, które mogą być kompostowane, ale ze względu na to, że zawierają m.in. naturalne barwniki, kwasy organiczne, pektyny i witaminy trwają badania nad wykorzystaniem ich w żywieniu zwierząt. W Unii Europejskiej od wielu lat popiera się prowadzenie badań w tym kierunku, ponieważ wszystkie naturalne dodatki do pasz są dla konsumentów bezpieczne i nie powodują pozostałości szkodliwych substancji w produktach finalnych. Z tą tematyką zapozna nas dr inż. Józefa Krawczyk w artykule o wykorzystaniu suszonych wytłoków z jabłek w żywieniu kur mięsnych.

Istnienie schorzeń o etiologii wirusowej, których wektorami mogą być ptaki dzikie omówi lek. wet. Tomasz Stenzel oraz prof. dr hab. Andrzej Koncicki. Wirusy te mogą być przyczyną zachorowań ptaków w chowie intensywnym i dużych strat gospodarczych. Przypomnienia wymaga także fakt, że patogeny mogą być przenoszone przez zwierzęta domowe (ptaki egzotyczne, psy, koty), drapieżniki, gryzonie, owady oraz dzikie ptaki. Zwierzęta te będąc nosicielami, mogą wydalać patogeny z odchodami i wydzielinami.

W XIII części KĄCIKA MŁODEGO FARMERA dr A. Rachwał opowie o sposobach umożliwiających zmniejszenie negatywnego wpływu stresu cieplnego na zdrowotność i wydajność brojlerów.

Życzymy efektywnych targowych spotkań i negocjacji

Redakcja

  • prof. dr hab. Andrzej Koncicki, lek.wet. Tomasz Stenzel - Ptaki wolnożyjące jako źródło patogenów dla drobiu w chowie intensywnym. Cz. II. Choroby o etiologii wirusowej nie podlegające urzędowemu zwalczaniu
    W pierwszej części prezentowanego opracowania omówiono jednostki chorobowe zwalczane z urzędu (Ogólnopolski Informator Drobiarski 173(2),42-52,2006). Istnieją jednak inne schorzenia o etiologii wirusowej, których wektorami mogą być ptaki dzikie. Wirusy te mogą być przyczyną zachorowań ptaków w chowie intensywnym i dużych strat gospodarczych. Przypomnienia wymaga także fakt, że patogeny mogą być przenoszone przez zwierzęta domowe (ptaki egzotyczne, psy, koty), drapieżniki, gryzonie, owady oraz dzikie ptaki. Zwierzęta te będąc nosicielami, mogą wydalać patogeny z odchodami i wydzielinami, jak również mogą przenosić wirusy w sposób mechaniczny – np. ptaki na piórach. Mikroorganizmy wydalane do środowiska przez dzikie ptactwo mogą przenosić się za pośrednictwem sprzętu do obsługi fermy, na pojazdach, na osobach z obsługi fermy itp.

  • dr inż. Józefa Krawczyk - Wykorzystanie suszonych wytłoków z jabłek w żywieniu kur mięsnych
    Wraz z szybkim rozwojem przemysłu spożywczego przybywa do zagospodarowania różnego rodzaju produktów ubocznych produkcji. Są to wytłoki roślinne, które mogą być kompostowane, ale ze względu na to, że zawierają m.in. naturalne barwniki, kwasy organiczne, pektyny i witaminy trwają badania nad wykorzystaniem ich w żywieniu zwierząt. W Unii Europejskiej od wielu lat popiera się prowadzenie badań w tym kierunku, ponieważ wszystkie naturalne dodatki do pasz są dla konsumentów bezpieczne i nie powodują pozostałości szkodliwych substancji w produktach finalnych

  • Dr inż. Alina Rachwał - PPRAKTYCZNE INFORMACJE DOTYCZĄCE OPŁACALNEJ PRODUKCJI BLOJLERÓW część XIII - SPOSOBY UMOŻLIWIAJĄCE ZMNIEJSZENIE NEGATYWNEGO WPŁYWU STRESU CIEPLNEGO NA ZDROWOTNOŚĆ I WYDAJNOŚĆ BROJLERÓW
    W okresie upałów stres cieplny pogarsza tempo wzrostu, wykorzy­stanie paszy i przeżywalność brojlerów.U ptaków narażonych na wysokie temperatury otoczenia wzrasta temperatura ciała, szybkość akcji serca i podstawowa przemiana materii, a zmniejszeniu ulega dotlenienie krwi. Im dłużej brojlery poddane są wpły­wowi takich warunków środowiska, tym większy jest stres oraz jego skutki, powodujące w ostateczności śmierć

Adres redakcji:
Ogólnopolski Informator Drobiarski
"MASTERPRESS" Sp. z o.o.
ul. Metalowa 4
10-603 Olsztyn
tel. (89) 533 44 04
fax (89) 533 43 30
e-mail: drobiarski@masterpress.com.pl
Internet: http://www.masterpress.com.pl/


POWIĄZANE

Praca dla opiekunek w Niemczech to nie tylko źródło dochodu, ale także możliwość...

Każda firma z sektora rolniczego wie, jak trudno jest walczyć o uwagę klientów, ...

We wtorek posłowie z Komisji Wolności Obywatelskich wraz z ekspertami i zaintere...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę