MERCOSUR1
TSW_XV_2025

Produkty mleczne mogą zapobiegać wielu chorobom

5 grudnia 2022
Produkty mleczne mogą zapobiegać wielu chorobom

Pomogą zwiększyć odporność, zapobiegać infekcjom – powszechnie znane jest działanie probiotyczne jogurtów, kefirów czy maślanek. Ale produkty mleczne odgrywają również bardzo ważną rolę w profilaktyce oraz leczeniu wielu chorób – zwłaszcza cywilizacyjnych. Dlatego warto sięgać codziennie po wysokiej jakości mleko, jogurty, kefiry wyprodukowane w polskich mleczarniach i spożywać je w zalecanych ilościach.

Jak zauważa dr Joanna Ciborska z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, hydrolizaty białek mleka wykazują aktywność antyoksydacyjną, prowadzącą do redukcji wolnych rodników, co sprzyja zapobieganiu wielu chorobom – od infekcji po choroby określane jako cywilizacyjne, czyli choroby układu krążenia, nowotwory, cukrzycę, choroby reumatyczne, ale także neurodegerneracyjne (związane z uszkodzeniami neuronów, czyli komórek, które budują układ nerwowy) – np. choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Mleko i produkty mleczarskie są podstawowym źródłem, z którego wyizolowano peptydy o właściwościach antyoksydacyjnych. Istotne są fosfolipidy, które odgrywają ważną rolę w procesach metabolicznych komórek różnych narządów i uczestniczą w interakcji komórka-komórka (ich rozróżnieniu, poliferacji) jako receptory dla wielu enzymów, hormonów, czynników wzrostu. Na przykład stosowanie fosfolipidów w diecie sportowców wpływa na poprawę koncentracji, wydolności organizmu.

Zwraca ona uwagę na fakt, że obecnie w wielu badaniach analizowana jest m.in. zależność mieędzy niedoborami fosfolipidów a chorobą Alzheimera. W mózgu osób, które na nią chorują wykazano m.in. obniżone stężenie fosfatydyloinozytolu czy innych metabolitów, które warunkują prawidłowe działanie synaps, a są efektem obecności (prawidłowego metabolizmu) fosfolipidów.

Zmniejszone stężenie fosfolipidów np. fosfatydylocholiny czy fosfadyloetanoloaminy ma wpływ na degenarację fosfolipidów strukturalnych w mózgu, dlatego prowadzone są badania dotyczące relacji pomiędzy dietą a chorobami neurodegeneracyjnymi m.in. chorobą Alzheimera – zauważa Joanna Ciborska. – Czasem w procesie leczenia stosuje się terapeutyczne dawki fosfolipidów. Bardzo ważnym elementem żywienia jest tłuszcz mlekowy. Zawsze podkreślam, by wybierać j produkty o przynajmniej średniej zawartości tłuszczu, gdyż tłuszcz mlekowy jest bardzo ważnym i cennym składnikiem diety.

Przedstawicielka UW-M podkreśla, że bioaktywne peptydy, fosfolipidy z mleka oraz CLA (sprzężony kwas linolowy) mają również działanie antynowotworowe, a stosowane w żywieniu – nawet w niewielkich ilościach, ale cyklicznie, długofalowo – dają pozytywny efekt, który może być korzystniejszy niż uzyskany wskutek suplementacji, czyli włączania w określonym czasie wysegregowanych składników.

Właściwości antynowotworowe mają również białka serwatkowe, spośród których najbardziej wszechstronna jest laktoferyna. Z badań wynika, że może mieć ona wpływ na hamowanie namnażania się komórek nowotworowych, a także przyspieszania ich obumierania. Przez właściwości wiązania żelaza uniemożliwia powstawanie nowych naczyń krwionośnych. Pomaga zahamować wzrost, a nawet przerzuty, nowotworu. Laktoferyna jest bardzo intensywnie badana m.in. pod kątem hamowania wzrostu patogenów, absorbcji czy penetracji różnych wirusów. Analizuje się również, czy obecność laktoferyny w diecie może łagodzić skutki chemio- oraz radioterapii.

Działanie laktoferyny jest bardzo wszechstronne, dlatego osoby, które nie mają przeciwwskazań do spożywania produktów mlecznych, powinny włączyć je do diety – mówi Joanna Ciborska. – Aby móc skorzystać z dobroczynnego działania laktoferyny, należy sięgać po mleka pasteryzowane w niskiej temperaturze.

Dodaje, że ważne są również zawarte w mleku nasycone kwasy tłuszczowe, które zazwyczaj postrzegane są jako mniej korzystne zdrowotnie. Jednak te, które znajdują się w tłuszczu mlekowym mają działanie prozdrowotne: mogą hamować wzrost patogenów, mają działanie neuroprotekcyjne, mogą być istotnym elementem w procesie immunostymulacyjnym – chronić tkanki przed działaniem wolnych rodników. Warto pamiętać też o dobroczynnym działaniu CLA oraz o witaminach rozpuszczalnych w tłuszczach – A, D, E.

Urozmaicona dieta, różnorodność tych produktów będzie działać korzystnie na nasze zdrowie – zauważa Joanna Ciborska. – Warto sięgać po produkty mleczne, które w różny sposób będą stymulowały układ odpornościowy.

*** 

Kampania “#WspieramyPolskieMleczarstwo” realizowana przez Polską Izbę Mleka i sfinansowana z Funduszu Promocji Mleka.

źródło: Polska Izba Mleka


POWIĄZANE

Hurtownie rolnicze odgrywają kluczową rolę w nowoczesnym rolnictwie, dostarczają...

Złoty Medal Chemii 2024 otrzymał Jan Kachnowicz z Wydziału Chemii na Uniwersytec...

Dynamika wzrostu cen wciąż rośnie, ale wolniej niż się tego spodziewano. Obecnie...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę