biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025

Spotkanie dotyczące ustalenia możliwych kierunków rozwoju serwisu Polska smakuje

4 listopada 2019
Spotkanie dotyczące ustalenia możliwych kierunków rozwoju serwisu Polska smakuje

W dniu 30 października br. w Warszawie z inicjatywy Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa przy współpracy z Polską Organizacją Handlu i Dystrybucji odbyło się spotkanie w sprawie ustalenia możliwych kierunków rozwoju serwisu Polska smakuje.

Głównym celem opracowanego i stworzonego w latach 2016-2017 narzędzia było zapewnienie bieżącego wsparcia rolnikom i lokalnym producentom żywności w procesie docierania do nowych klientów, a tym samym zwiększania przez nich sprzedaży. W wyniku prowadzonych prac na poziomie Centrali KOWR i OT KOWR powstała znacząca baza wystawców i produktów, która dziś stanowi o atrakcyjności serwisu. KOWR kontynuując proces wsparcia producentów żywności i dostrzegając trendy konsumenckie wyszedł z inicjatywą rozszerzenia dyskusji nad formułą rozwoju projektu Polska smakuje zapraszając na spotkanie dialogowe zrzeszonych w Polskiej Organizacji Handlu i Dystrybucji przedstawicieli sieci handlowych oraz przedstawicieli niezależnych portali sprzedażowych, które oferują żywność i produkty bezpośrednio od rolników.

Zastępca Dyrektora Generalnego KOWR - p. Wojciech Kędzia, zadeklarował gotowość do współpracy i wspierania rozwiązań, które będą przyczyniały się do wzmacniania pozycji  rolników i producentów żywności w procesie dotarcia do konsumentów. Podkreślił, że jest to szczególnie istotne w okresie patriotyzmu konsumenckiego oraz rozwijających się trendów na zdrową i bezpieczną żywność. Zaprezentowano informacje o aktualnych nurtach na rynku konsumenckim oraz przedstawiono zadania zrealizowane w ramach kampanii Polska smakuje, z uwzględnieniem przebiegu prac i efektów prac nad serwisem Polska smakuje. Podkreślono, że dziś to internetowa baza danych skupiająca informacje o ponad 700 producentach żywności i ponad 6000 produktach spożywczych.

Drugą część spotkania otworzyła dyskusja nt.  barier i trudności związanych z wprowadzaniem  wytwarzanych przez rolników i lokalnych producentów żywności produktów spożywczych do aktywnych kanałów dystrybucji. Wskazano potrzebę dotarcia do producentów żywności z czytelnym komunikatem dot. możliwych kierunków i kanałów sprzedaży dla wytworzonych przez nich produktów. Równolegle podkreślono potrzebę  stworzenia jednolitego systemu zasad udziału w ramach poszczególnych kanałów dystrybucji. Wielokrotnie podkreślano, że komunikacja w ramach serwisu  Polska smakuje oraz wykorzystanie logotypu Polska smakuje powinny być kolejnym etapem potencjalnej współpracy.

Kluczowym postanowieniem podjętym w trakcie spotkania była decyzja o powołaniu grupy roboczej, której celem będzie przygotowanie systemowych założeń związanych ze wspieraniem  rolników i regionalnych producentów w procesie wprowadzania wytwarzanej przez nich żywności do sprzedaży. Efektem planowanych prac ma być konkretna propozycja projektu wraz z przyjętym harmonogramem działań.

O terminie kolejnego otwartego spotkania poinformujemy wkrótce.

 

KOWR


POWIĄZANE

W polskiej polityce wiejskiej i społecznej wrze coraz mocniej. Do redakcji ppr.p...

To, co wydarzyło się 15 sierpnia w województwie opolskim, wstrząsnęło środowiski...

Wśród najpopularniejszych gatunków lipca Kantar Polska wymienia pomidory, ziemni...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę