W Izbie Pamięci Cukrownictwa

4 marca 2019
W Izbie Pamięci Cukrownictwa
MRiRW

– Cukrownictwo to historycznie jeden z najważniejszych elementów naszej kultury rolnej – podkreślił minister Jan Krzysztof Ardanowski podczas wizyty w Izbie Pamięci Cukrownictwa Krajowej Spółki Cukrowej, która znajduje się w Ostrowcu Świętokrzyskim.

Minister podziękował za inicjatywę utworzenia Izby Pamięci Cukrownictwa na terenie pierwszej na ziemiach polskich cukrowni buraczanej „Częstocice”.

– Gratuluję wszystkim plantatorom buraka cukrowego i pracownikom przemysłu cukrowniczego tych pięknych tradycji i życzę, by historia dzisiaj przez nas pisana była dumnie prezentowana przyszłym pokoleniom – powiedział szef resortu rolnictwa.

Minister mówił o tym, że przemysł cukrowniczy i uprawa buraka wpisane są również w historię jego życia.

– W gospodarstwie rodzinnym ojca buraki cukrowe uprawiało się od pokoleń. Przeszedłem w tej branży całą drogę rozwoju. Doskonale pamiętam czasy, kiedy plantacje pieliliśmy ręcznie, a ojciec uczył mnie przecinki, przerywki, okrążki, ogławiania, czy posługiwania się hebrem – wspominał Jan Krzysztof Ardanowski i dodał, że cieszy go to, że Krajowa Spółka Cukrowa otworzyła Izbę Pamięci Cukrownictwa, której celem jest upowszechnianie historii cukrownictwa w Polsce.

Na spotkaniu Krajową Spółkę Cukrową reprezentował prezes Krzysztof Kowa oraz członkowie Zarządu: Zdzisław Salus, Janusz Stachowiak, Tomasz Olenderek. W spotkaniu udział brali także: wicewojewoda świętokrzyski Bartłomiej Dorywalski, posłowie Krzysztof Lipiec i Andrzej Kryj, senator Jarosław Rusiecki oraz zastępca Prezydenta Ostrowca Świętokrzyskiego Dominik Smoliński.

Cukrownia „Częstocice” była jedną z pierwszych cukrowni w Królestwie Polskim. Wybudowana została w 1839 r. przez hr. Henryka Łubieńskiego w Częstocicach, koło Ostrowca Świętokrzyskiego. W latach 1843-1857 stanowiła własność Banku Polskiego,
od 1882 r. należała do towarzystwa akcyjnego. W 1862 r. została zmodernizowana,
a w 1874 r. przeszła na nowoczesny wówczas system dyfuzyjny. W kampanii cukrowniczej 1862/1863 wyprodukowała 983 ton cukru, w latach 1911-1914 średnio ok. 6 tys. ton cukru, w okresie międzywojennym przeciętnie ok. 3 tys. ton. Po II wojnie światowej cukrownia „Częstocice” kontynuowała produkcję, po czym w reformie nacjonalizacji przemysłu została upaństwowiona. W 2006 r. cukrownia „Częstocice”, jako oddział w strukturach Krajowej Spółki Cukrowej S.A., została wyłączona z produkcji cukru.



MRiRW


POWIĄZANE

Koniec listopada, zamyka jesienną akcję sadzenia drzew, która była zwieńczeniem ...

Wszyscy wiemy, jak wyglądają poimprezowe poranki. Po miłej zabawie pozostaje nie...

Kojarzy się z wyrafinowaniem i wykwintną kolacją podczas letniego, ciepłego wiec...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę