Dobre plony i dobre ceny – tak producenci chmielu podsumowują tegoroczny sezon. To zwiększa szanse polskich rolników w konkurencji z unijnymi farmerami, którzy dostają kilkukrotnie wyższe dopłaty do hektara.
W Centrum Falenty w Warszawie 8 listopada odbędzie się II Brytyjsko – Polskie Forum Branży Rolno – Spożywczej. Stanowi ono doskonała okazję do spotkania przedstawicieli dużych koncernów oraz małych i średnich przedsiębiorstw z Polski i ...
W Centrum Falenty w Warszawie 8 listopada odbędzie się II Brytyjsko – Polskie Forum Branży Rolno – Spożywczej. Stanowi ono doskonała okazję do spotkania przedstawicieli dużych koncernów oraz małych i średnich przedsiębiorstw z Polski i ...
W dniu 25 października 2007 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi , na postawie art. 9 ust. 2a ustawy z 19 października 1991 r. o gospodarowaniu nieruchomościami rolnymi Skarbu Państwa (Dz. U. z 2004 r. Nr 208, poz. 2128 z późn. zm.), odwołał Pana ...
Na rynku wieprzowiny jeszcze panuje zastój, ale pierwsze jaskółki powrotu handlu do normalności już się pojawiają. Zakłady przetwórcze nieśmiało podpytują maklerów o towar, ale również na własną rękę sondują rynek w poszukiwaniu niskich cen.
Producenci chryzantem narzekają na spadającą od kilku lat opłacalność produkcji. Wpływ na to mają rosnące koszty m.in. zakupu środków ochrony roślin, nawozów, opału, transportu, a w tym roku także wyjątkowo duże koszty robocizny. W dodatku ceny ...
Plantatorzy rzepaku uprawiający tę roślinę z przeznaczeniem na biopaliwa są w tym roku zawiedzeni. Decydując się na taką sprzedaż swoich plonów rolnicy musieli wcześniej podpisać umowę z przetwórcami.
Kolejne załamanie na rynku wieprzowiny. W ciągu kilku tygodni cena kilograma żywca spadła z 4 zł do 3,20 zł za kilogram. Na eksport do Unii nie ma co liczyć - tam też jest kryzys. Na dopłaty do eksportu do krajów trzecich Bruksela nie wyraża zgody.
Brytyjscy farmerzy zapłacą za bezpieczeństwo swoich zwierząt. Rząd zapowiada, że koszty ochrony przed epidemiami są tak duże, że musi wyciągnąć rękę po pieniądze rolników. Eksperci oceniają, że rocznie będzie to nawet 40 milionów funtów.