biogaz_09_2025
biogaz, biometan, biopaliwa_ptak 2025


Zima na polach

Kalendarzowa wiosna trwa już prawie tydzień, ale na polach jej nie widać. Rolnicy są zaniepokojeni. Już teraz wiadomo, że części opóźnień nie uda się nadrobić. Będą straty i niższe plony. O ile? To będzie zależało od pogody w najbliższych tygodniach.

28 marca 2006

Rolnik z kredką i mapą

Kredki, mazaki i cienkopisy. Od tego sezonu - niezbędnik każdego karnego rolnika. Chłopi dostaną z Agencji Modernizacji Rolnictwa mapy satelitarne wykonane z kosmosu, na których będą musieli zaznaczyć swoje pola i łąki. Gospodarze przecierają oczy ze ...

28 marca 2006

Mięso mimo zakazu wjeżdża na Ukrainę

Pomimo ukraińskich zakazów wwozu na jej terytorium mięsa i produktów mięsnych, przez przejścia graniczne z Ukrainą można przewieźć mięso. Tak jest m.in. w Korczowej na Podkarpaciu.

28 marca 2006

RP chce wyjaśnień od Ukrainy

Polskie ministerstwo rolnictwa zwróciło się do władz ukraińskich o wyjaśnienie przyczyn wprowadzenia zakazu importu polskiego mięsa – poinformował minister rolnictwa Krzysztof Jurgiel. Zdaniem resortu, zakaz wprowadzono bezpodstawnie.

28 marca 2006

Jak likwidować ANR?

Agencja Nieruchomości Rolnych ma wrócić pod kontrolę resortu rolnictwa. Opozycja pyta po co jeżeli Agencja ma być zlikwidowana. Przy okazji sejmowej dyskusji okazało się że w rządzie są różne koncepcje przeprowadzenia tej likwidacji.

28 marca 2006

Czy Unia pomoże?

Polska walczy w Brukseli o odszkodowania dla branży drobiarskiej. Nasze starania popierają największe państwa Unii Europejskiej, które równie mocno odczuły skutki ptasiej grypy.

28 marca 2006

Sytuacja na rynku wieprzowiny

Ten tydzień pokaże, jakie będą skutki wprowadzonego przez Ukraińców zakazu - mówią przedstawiciele zakładów mięsnych. Niektóre, nie wiedząc na co mogą liczyć, odwołały skup i tylko podpisują z rolnikami umowy. Ale to pojedyncze przypadki.

28 marca 2006

Drobiowe wędliny trzymają się mocno

Widmo ptasiej grypy zrobiło swoje. Spadek popytu na białe mięso boleśnie odczuwa cała branża. Ale są i wyjątki. Producenci wędlin drobiowych wciąż mają zyski.

28 marca 2006

Zatrute mięso w Norwegii

Norwedzy znaleźli przyczynę licznych zakażeń bakterią coli. Sprawcą są wołowe kiełbaski. Służby weterynaryjne już drugi miesiąc prowadziły dochodzenie w sprawie zatrutego mięsa.

28 marca 2006
Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)Pracuj.pl
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę