Nie ma w tym tytule nic a nic z przesady. Polska jest z pewnością „zagłębiem zupowym” a przepisy przekazywane z pokolenia na pokolenie otrzymują rangę na...
Pomoc jest skierowana do producenta rol...
Od poniedziałku Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa przyjmuje wnioski od rolników o pomoc na odtworzenie zniszczonych składników gospo...
Na początku września rozpocznie się nabór wniosków o przyznanie pomocy pozwalającej na odtworzenie potencjału produkcji rolnej zniszczonej w wyniku klęski żywio...
Jedzmy więcej ryb! – zalecają eksperci FAO i WHO, a naukowcy z SGGW wspierają to zalecenie. Jedzmy dwa razy tyle co obecnie, bowiem z zaledwie 12 kg zjadanymi przez statystycznego Polaka, wleczemy się w ogonie Europy. Tymczasem trudno się dopatrzyć istnienia rządowego programu żywieniowego, mającego na celu poprawę sytuacji zdrowotnej obywateli także przez spożycie ryb, zwiększenie ich dostępności, wreszcie poprawy zaopatrzenia.
Tegoroczne zbiory zbóż , łącznie z kukurydzą, prosem i gryką mogą wynieść ponad 30 mln ton wobec 29,8 mln ton w 2016 roku. Plony zbóż mogą być zbliżone do...
Przedstawiciele państw członkowskich zagłosowali 19 lipca 2017 r. za przyjęciem wniosku Komisji Europejskiej w sprawie obniżenia poziomu akryloamidu w żyw...
Parlament Europejski wykonał kolejny krok w kierunku ograniczenia metali ciężkich w nawozach, szczególnie kadmu. Polscy europosłowie obawiają się, że drastyczne...
Copa i Cogeca publikuje najnowsze dane: unijna produkcja zbóż wzrośnie w tym roku o 0,4%, ale w dalszym ciągu nie przekroczy 300 mln ton. Wzrost produkcji ro...
PE przegłosował we wtorek porozumienie ws. przyznania Ukrainie kolejnych koncesji handlowych, które mają wesprzeć tamtejszą kulejącą gospodarkę. Wśród polskich ...