Ekolodzy: masowa hodowla zwierząt sprzyja globalnemu ociepleniu

1 czerwca 2010
Masowa hodowla zwierząt odpowiada za 18 proc. światowej emisji gazów cieplarnianych i sprzyja ocieplaniu klimatu - to główny wniosek raportu przygotowanego przez stowarzyszenie Klub Gaja.
Raport "Globalne ostrzeżenie: zmiany klimatyczne a dobrostan zwierząt hodowlanych" przygotowany został na zlecenie brytyjskiej organizacji Compassion in World Farming jako pierwsze tego typu opracowanie w Europie. Klub Gaja przedstawił dokument podczas konferencji prasowej zorganizowanej z okazji przypadającego 22 maja Dnia Praw Zwierząt.

Autorzy twierdzą, że masowa hodowla zwierząt będzie zaostrzać niebezpieczeństwa związane z globalnym ociepleniem: częste susze, powodzie, huragany i klęski nieurodzaju.

"Zdecydowanie lepiej dla zdrowia człowieka i naszej planety byłoby, gdyby zboża i warzywa przeznaczane do karmienia zwierząt hodowlanych były jedzone przez niego samego. Przykładowo ok. 80-90 proc. produkowanej na świecie soi służy hodowli zwierząt, które później zjadamy" - mówił PAP Jacek Bożek, założyciel Klubu Gaja.

Wyjaśnił, że obecnie dla mięsa, mleka i jaj hoduje się blisko 60 miliardów zwierząt, a do 2050 r. ta liczba może się podwoić. Duże hodowle zwierząt, poza emisją gazów cieplarnianych, odpowiadają też za 64 proc. globalnej produkcji amoniaku. Zanieczyszcza on powietrze, glebę i wodę oraz powoduje powstawanie kwaśnych deszczy i szkodzi warstwie ozonowej.

Zdaniem Bożka, rezygnując z jedzenia dużej ilości mięsa można wpływać na los zwierząt utrzymywanych w masowych hodowlach, a przez to także chronić klimat.

"Powinniśmy wspierać ekologiczne gospodarstwa produkujące zdrową i dobrą żywność, a zaprzestać dotowania rolnictwa, które niszczy ziemię i szkodzi dobrostanowi zwierząt. Ziemia jest w stanie zapewnić jedzenie światu, tylko my - bogaci ludzie świata zachodu - nie możemy się przejadać" - wskazał Bożek.

Dodał, że w Polsce powoli spada sprzedaż mięsa, ponieważ konsumenci są coraz bardziej świadomi negatywnych skutków jego nadmiernego spożycia. Jednak według statystyk, na jednego Europejczyka przechodzącego na wegetarianizm, przypada czterech obywateli w krajach o wegetariańskich tradycjach, którzy wybierają mięsną dietę, gdy polepsza się ich sytuacja finansowa.

Obchodzenie 22 maja Dnia Praw Zwierząt Klub Gaja zainicjował w 1997 r., aby upamiętnić wprowadzenie wtedy Ustawy o ochronie zwierząt. Wraz z przyjęciem ustawy w polskim prawie pojawił się nowy, ważny zapis: "zwierzę, jako istota żyjąca, zdolna do odczuwania cierpienia, nie jest rzeczą. Człowiek jest mu winien poszanowanie, ochronę i opiekę". TOE

POWIĄZANE

Czterech rolników pochodzących z regionu województwa łódzkiego bierze udział w p...

- Priorytetowo traktujemy produkcję żywności wysokiej jakości i w tym kontekście...

Pierwsze posiedzenie Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio odbyło się 22 ...


Komentarze

Bądź na bieżąco

Zapisz się do newslettera

Każdego dnia najnowsze artykuły, ostatnie ogłoszenia, najświeższe komentarze, ostatnie posty z forum

Najpopularniejsze tematy

gospodarkapracaprzetargi
Nowy PPR (stopka)
Jestesmy w spolecznosciach:
Zgłoś uwagę